Tuesday, July 5, 2011

~ DIY PaCKaGe 4 DIY FaNs.. ~


for more info, please refer to this link...


Friday, July 1, 2011

~ and the WINNERs are... ~



Hi Gurls! Still remember about this 1000pcs TQ tag Contest? Here an announcement about the winner... Are you the lucky one? Check it out!



Thursday, June 30, 2011

~ Win 1000pcs TQ tag! ~

for any enquiries please refer to this link.









Thursday, June 23, 2011

~ ZaFYaN DeSiGN - BRiDe & GRooM CoLLeCTioNs 2~


more info are available at ZaFYaN DeSiGN.. (^_~)






Friday, June 17, 2011

~ CuSToMaDe SaMPuL DuiT a.k.a MoNeY PaCKeT.. ~

more info are available at ZaFYaN DeSiGN.. (^_~)








Wednesday, June 15, 2011

~ TeNTaNG SeSeoRaNG.. eh! TQ TaG!.. ;p ~




Hi uolls! Ramai yang bertanyakan mengenai contest ni..

Untuk makluman, bagi pemenang 1000pcs TQ tag ini.. TQ tag juga boleh di bahagikan kepada beberapa event..

Contohnya: 250pcs untuk akad nikah, 500pcs untuk resepsi & 250pcs lagi untuk bertandang..

Walau bagaimanapun, kuntiti untuk setiap event t'sebut adalah t'takluk kepada minimum 250pcs..


Ok uolls! Selamat mencuba.. Tarikh tutup semakin hampir, so cepat2 hantar penyertaan kamoo k..

Muahhh!!






Tuesday, June 7, 2011

~ ZaFYaN DeSiGN.. ReaL ProDuCT ~



more info are available at ZaFYaN DeSiGN.. (^_~)






Monday, April 18, 2011

~ D.I.Y BuNGa KRiSTaL HaNDBouQueT - TuToRiaL ~

Hi uolls! Nampak gayanyer semakin bersawang la blog ni uolls.. huhu.. 
 a
Alhamdulillah rezeki lepas kahwin ni semakin mencurah-curah.. Business printing kami mendapat sambutan hangat dari kalangan bakal-bakal pengantin ni... Sbb tu tak cukup tangan nak mengupdate kedua2 blog.. Sorry occay.. ;p 
 a
Ok, ni kira hutang lapuk saya ler nih ek.. ermm.. Tutorial bunga tangan kristal yang saya gunakan sewaktu majlis saya..
Inginkan bunga tangan kristal seperti dibawah? (cewah! macam iklan plak.. hehe..) Ikutilah langkah-langkah berikut..

1) Gunakan kristal bersaiz sederhana dan ikatkan pada dawai halus dan pintalkan menjadi seperti gambar di bawah..

Pintal sampai hujung dawai supaya dawai menjadi agak keras untuk menampung berat kristal..


2) Cuba try test dirikan dawai atau pegang je pun boleh.. Kalo dawai tu boleh berdiri dan x lembut sangat, kira ok lah tu....


3) Ambil dawai yang sama, lipat dua seperti pada gambar berikut..


4) Masukkan 1 manik dan pintal pada hujung dawai agar manik tu kekal ditempatnya..


5) Masukkan manik-manik yang lain.. Yang ni takde masalah coz yang pertama tadi dah jadi penahan dari manik-manik lain jatuh ke depan..


6) Setelah siap, bentukkan dawai bersama manik tadi menjadi bentuk seperti di bawah.. Yang ni saya pakai buat je asalkan jadik.. huhu.. Kalo uolls nak biarkan je memanjang pn ok, ikut ler sesedap rasa.. Nak wat zig zag pn bole gak..

Jangan lupa pintal dawai lembut tu sampai ke hujung untuk mengeraskan dawai seperti yang sebelumnya..


7) Rupa komponen kedua yang telah siap..


8) Bunga putih ni buat seperti biasa... Cuma saya lapiskan 2 layer agar menjadi bunga yang lebih besar berbanding bunga hijau.. Bilangannya pun agak sedikit berbanding bunga hijau..

Actually, pemilihan warna kristal untuk bunga-bunga ini terpulang pada kamoo semua ye.. Ikut kesesuaian majlis dan citarasa kamoo..

~ bunga putih ~


~ bunga hijau ~
 

9) Setelah siap semua bunga-bunga utama dan bunga-bunga tambahan.. Uolls gubah la mengikut kretiviti masing-masing.. Lilitkan hujungnyer dengan reben yang sesuai..


Hati-hati, jangan smpai t'cucuk dawai occay.. Nanti jadi perantin jari t'cedera plak.. Iolls xmo b'tanggungjawab occay! huhu..

Occay uolls semua... Renung-renungkan dan selamat mencuba! ;p

FAQ:

** Kat mana beli barang-barang? refer link ni


** Cara-cara untuk membuat/menyusun kelopak bunga kristal? refer link ni dan ini




Thursday, March 17, 2011

~MuNGKiN KaH BeRuLaNG... setahun yang lalu.. ~

Hati berbisikkan sesuatu..



Memori kembali...


-


-


-


-


-

endless ~





Wednesday, March 9, 2011

~ Yeay! I WiNNN... or should I say We WiNNNN?? hehe.. ~



uolls, kalo x caya bole click pada link itu yaa.. hehe.. sebenarnya saya saje2 je gatal masuk contest ni.. rasanyer masa end of 2010 hari tu kot.. coz ingat masa tu blum kawin lg.. ;p

saje la saya dok letak slogan ape2 tah.. dok mereka2 mcm2.. tp yang best nyer masa tu saya guna nama en.tunang (sekarang en.husband).. huhu..

so, tengahari td SKII dari negara mana tah call.. (main HQ dia kat negara mana ek? saya xtau uolls.. huhu..) memula saya mcm agak blur skit coz nampak nombor yg naik kat HP tu lain macam je.. dah tu cari en.husband.. mana x suspend uolls.. last conversation baru saya t'agak nak tanya dia dari mana & utk apa cari en.husband.. suddenly baru mak t'ingat uolls.. pasal contest tu.. huhu.. Iolls ingatkan mmg x menang dah.. dah masuk pn suka-suki je uolls.. xde ler expact nak menang.. ye lah, bukan senang nak dapat SKII ni.. nak beli sendiri pn payah, inikan plak nak dapat free kn.. huhu...

Then that person nak confirmation nanti nak amik hadiah kat kaunter SKII yg mana.. Diorang bagi SKII festive set tu 2 set uolls.. 1 set utk pemenang, 1 set lagi bagi kat kawan.. Agak2 nak bagi kat sape ek uolls? ermmmm... ;p




Monday, February 28, 2011

~TRee oF LiFe?~

Hi uolls! Tiba-tiba kotak email dihujani dengan pertanyaan mengenai pokok2 yang saya gunakan pada pelamin..

So, saya rasa ape salah nyer saya buat satu entry pendek mengenai pokok tu kan?

Mengenai pokok tu actually saya, adik & umi saya gi tebang pokok2 renek yg ada kat belakang rumah kami je.. Pokok ape? saya pn tak tau namanyer.. Coz saya hanya tgk pada struktur yg agak2 banyak ranting dan bila kering nnt ranting2 nyer masih banyak dan tahan pada pokok.. (sbb nk gantung2 kn.. so kna tgk jgak ranting tu agak kukuh x masa dah kering..)

Then biarkan je pokok tu kering sendri.. Letak kat luar rumah, kalo ada tempat redup, pn ok jgak.. Proses ni maybe makan masa gak ler dalam 2-4 minggu mcm tu..

Bila pokok dah kering betul dan daun2 dah gugur, cari pasu plastik yg agak2 sesuai untuk menampung pokok dan bancuhan simen nyer nnt.. Saya beli pasu plastik kat JUSCO je.. X sampai RM10 pn satu pasu tu kalo x silap..

Then tegakkan pokok, dan tuang bancuhan simen dlm pasu tu supaya pokok tu dapat berdiri kukuh.. Kerja yang ni mungkin perlukan bantuan bapa or sedara-mara lelaki la kot ek..

Biarkan sampai simen kering dan siap!




a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Kalo nak cantik, bole spray ikut warna yg sesuai.. ;) Mungkin juga boleh m'buli adik2 untuk tolong spraykan pokok tu.. hehe..
a
Banyak jugak spray yg diguna.. Mcm saya, 3 pokok ni dalam 10 botol jgak la habis.. Ye la pokok besarkan.. Tapi kalo yg nak buat wishing tree yg kecik nak letak atas meja untuk guestbook table tu, satu pn cukup kot.. Guna ranting je kan..
a

So, agak2 bole buat kan? Good Luck occay gurls! Sebarang pertanyaan lanjut bole emel or drop je komen k..

Ops! pada B2B sekitar daerah Rembau yang berminat untuk menyewa pokok ni, papan photobooth, or kerusi, boleh maklumkan pada saya k.. =)

Thursday, February 24, 2011

~ MiNGGu yg Bz SeBeLuM MaJLiS.. ~

Kepada B2B yang tgh stress coz x cukup masa tu.. Bawak2 ler b'sabar k.. Insyallah smua akan ok.. =)

Kepada yang membaca review mengenai majlis saya atau b'kesempatan hadir mungkin melihat betapa banyak nyer masa saya untuk DIY benda2 berkaitan majlis tu semua.. Tp sebenarnya, hanya saya je yg tahu b'tapa 'x cukup tangan nyer' saya.. huhu..

Malah masa cuti seminggu sebelum majlis tu, boleh dikatakan saya payah nak ada kat umah.. Sibuk ke sana ke mari menguruskan perkara yg tak siap lagi.. Maklumlah saya anak perempuan sorang.. Sulung plak tu.. Jadi xde abang, kakak or adik perempuan yg boleh diharap.. Hanya adik2 lelaki yg banyak m'bantu dari segi keje teknikal sahaja.. Ape2 pn, syukurlah mereka mahu membantu kn? ;)

Antara perkara yg sempat saya buat termasuklah:

Menampal batu swarovski pada veil.. Mujur la just nk kna tampal skit je.. So, x kisah sgt la.. ;p


Menyiapkan bantal2 hantaran.. Tampal hiasan pada setiap bucu bersama rambu-rambanyer skali..



Mengecat papan untuk photobooth, buat sorang2 occay.. Gigih gituew! ;p

Dan hasilnya pada hari majlis berlangsung.. hehe..


Mengerah tenaga adik2 untuk men'spray' pokok yang telah dikeringkan menjadi putih..
a
Sebenarnya memula rasa hati mmg le nak pokok tu putih.. Tp rasa x sanggup dan mustahil plak nak buat benda tu sendiri..
a
Tiba-tiba adikku meng'offer'kan diri.. Maka dengan itu akhirnya berjayalah impian ku direalisasikan.. yahoo!!
a


Kalo tak mmg x jadi ler gambar2 nikah & resepsiku seperti di atas.. huhu..


Sebenarnya banyak lagi kerja2 yang aku buat dlm minggu tu.. Tiap2 hari b'ulang ke KL dari Rembau.. Dah jadi dekat je rasanyer..
a
Blum masuk pegi amik survenir kat selayang, borong fresh flower kat chow kit hampir tengah2 malam buta, amik payung kat zila di ampang, amik kek kat putrajaya dan mcm2 lagi la... Smpai kna marah ngan family & orang2 tua yg lain..(motipkan pengantin kuar sampai tengah malam?)
a
Habih tu camane? Kalo aku x buat.. Sape nak buatkan itu semua utk aku? huhu...
a
So 4 all B2B out there yg tgh pening2 kepala, just buat yg terbaik dan semampu diri kita sendri.. Yg penting kita dah berusaha sehabis mungkin dan selebihnya berserah kepadaNya.. Semoga majlis kita tu b'jalan tanpa sebarang masalah yg besar..
a
a
p/s: actually utk my majlis ada beberapa kekurangan.. tp alhamdulillah, xde yg mengganggu mood saya sepanjang hari tu.. mybe coz saya redho je ngan ape yg jadi.. hihi.. nnt saya cite k.. ;p





Tuesday, February 22, 2011

~ D.I.Y BuNGa PaHaR ferrero rocher ~

Hellooo.. Yuhuuu.. Kembali bersiaran.. Kejap ada, kejap xde.. Huhu.. Nak wat camane uolls.. Redha je ler dengan diriku ini..

Seperti janji manisku dalam entry yang lalu, (ingat lagi x uolls?).. Saya bawakan kepada uolls secara exclusive cara2 nak wat pahar ferrero rocher saya ni.. cewah!

Ops! Mungkin ada yang confius dengan projek DIY Pahar untuk Si Dia? Bole baca entry ini occay...

Sebenarnya pahar ferrero rocher ni saya dapat ilham dari review sorang B2B or x-B2B, saya x ingat coz simpan gambar tu dah lama.. Dan hilang masa PC ni problem hari tu... (TQ ye yang b'kenaan) So, gambaran tu saya simpan dalam kepala je dan masa buat tu pn ingat2 lupa.. Huhu... Coz, gambar tu pn just tunjuk yg dah siap & xde cara2 nak m'buatnya.. So, saya pn buat ikut suka hati saya aje.. Asalkan jadi occay.. huhu...

Ok, first bagi tgk balik gambar bunga pahar tu... bagi refresh skit kata org.. ;p


Berikut adalah bahan2 nyer ye uolls...

1) kertas tisu ikut warna tema..
(beli kat POPULAR coz banyak dan murah... kat kedai2 bunga & gift shop pn byk, tp pada saya agak mahal coz diorang jual ikut keping/helai)

2) reben ikut warna tema jgak..
(beli kat SSF, tp ikut uolls ler nak beli kat mana pn yg ni.. rasa nyer harga kat mana2 pn lebih kurang je kot..)

3) dawai halus..
(ni lebihan dari projek2 yg lalu..)

4) lidi sate
( kalo bole cari yg besar skit.. kalo xde, yg kecik pn bole je ler uolls..)

5) clear plastic wrapper
(alaa.. yang selalu org balut makanan tu uolls.. tau kan?)

6) selotep
(ikut suka uolls.. dan mana yang ada je..)

7) pita pembalut batang lidi?
(tiba2 xtau ape nama benda nih.. huhu.. )

8) last skali coklat nyer uolls..
(ni pn x semesti nyer ferrero rocher ye.. bole jgak guna coklat kegemaran uolls yg lain..)
a
Ok, kita start ye?


langkah pertama... Balut coklat tu dengan plastic wrapper tadi dan gamkan hujungnya pada lidi sate.. hujung yg x tajam ye uolls.. yg tajam tu kang nak cucuk kat tempat pahar nyer..


a

langkah kedua, potong kertas tisu tadi empat segi, agak2 ler besarnyer uolls.. sedang2 aje.. then lipatkan kertas tu jadi segitiga.. x payah sama besar pn xpe.. dan balutkan pada coklat & lidi yang digam tadi macam gambar di atas..


langkah ketiga, ulang langkah dua sehingga nampak bentuk bunga nyer.. susun kertas tadi berselang di sekeliling coklat supaya nampak penuh..
a
untuk gambar seperti di atas, saya gunakan 1 kertas biru dan 3 kertas purple..


langkah empat, saya gunakan 3 helai reben (nak guna lebih pn boleh..) dan susun seperti dalam gambar di atas..


kemudian ikatkan tengah2nyer menggunakan dawai halus tadi supaya jadi seperti gambar di atas..


dan letakkan reben pada sisi kelopak bunga coklat tadi... (lilit lebihan dawai tengah2 reben tadi pada lidi..) saya gunakan reben ni agak panjang sedikit supaya bunga pahar tu x nmpak kosong sgt bila disusun pada stand nyer nnt..

a
dan akhir sekali, balut batang lidi tu dengan pita pembalut.. saya gunakan pembalut lidi b'warna putih coz lebih kena dengan tema majlis saya.. uolls bole juga gunakan warna yg lain ikut kesesuian tema uolls occay..
a
a
so, ini gambar masa 1st percubaan.. cuma siap 5 je coz jenuh b'eksperimen camana nak buat benda nih.. huhu..


ni gambar bila dah siap satu pahar.. sila abaikan bilik yang b'sepah waktu itu.. huhu...
a
ok uolls? agak2 bole b'jaya x buat benda ni? sure bole pnya kn... any enquiries, bole emel saya occay.. emel adalah seperti pada ruangan profile.. Insyaallah saya akan cuba membantu..
a
jumpa lagi di entry yg akan datang... daa..
a
a