Monday, April 26, 2010

~ RoZeT.. ~ Part Il

Hi gurls! Agak bersawang dah blog ni ek? (Agak ker? huhu...) Kerja as part of management team ini mmg sgt memenatkan... Masa nk dok kat opis pn makin terhad.. Asyik nk kena kuar meeting je... Nak wat keje pn payah... (padahal alasan nk meng'update' blog! huhu...)

Ok, now kite sambung balik citer Rozet hari tu nk? =)

Selain dari kristal berwarna yg telah digunakan dlm entry lepas, saya juga menggunakan kristal berwarna putih atau transparent...

Ikat gunakan dawai seperti biasa, tapi kali ni gunakan dawai yg halus ok... Sbb nk biarkan dawai tu macam tu je... oh ya! panjang dawai tu buat ler dalam dua saiz... 1 tu lebih panjang dari yg lain seperti dlm gambar di bawah...

Setelah itu bentukkan menjadi seperti dlm gambar di bawah (xtau r nk kata bentuk apa ni... mcm daun paku-pakis pn ada, logo BSN pn, bole jadi jgak! hehe...)

Kemudian, potongkn reben (depends on pilihan warna tema masing2 ek) lebih kurang panjang tapak tangan... Ni saya ukur pakai tapak tangan saya yg chomel ini ye kawan2... ops! sila jangan muntah hijau.. huhu... ;p

Then, ikatkan ditengah2 reben2 tersebut supaya menjadi seperti ini..

Setelah siap semua kerja2 remeh di atas.. Boleh ler you gurls cantumkan semua bunga yg telah dibuat sebelum ini menjadi seperti gambar di bawah...

Pin rozet ni, boleh ler diletakkan pada bahagian belakang rozet ni ok? Saya x dapat nk tunjukkan cara2nya coz hari tu terlupa nk beli sekali... huhu... Aiyo! (-_-)"



So, itu saja ler proses membuat bunga rozet yg x seberapa, yg saya dapat kongsikan dengan all B2B outhere... I believe, ramai lg yg lebih berbakat yg dapat membuat projek ni dgn lebih cantik dan menarik lagi..

Next... Will be Bunga Pahar Project! Insyaallah...

Good Luck with all of your preparation too, gurls! =)




13 comments:

Ms ALiN-D said...

comel nye ;) cam senang je nk buat kan..tp bole bg komen je..buatnye takde le..hehe nice idea..

aCik GeE cHoMeY said...

comel la...pandai nyer buat....idea yang cantik..:-)

BuNGaKRiSTaL said...

Ms ALiN-D & aCik GeE cHoMeY: thank you to both of you! =)

NAJA said...

btol tu, mcm senang jer, tp buat nyer x der laa.. huhuhu

mmg sgt kreatif budak ni.. :)

rose said...

sangat cantik..n kombinasi warna yang menarik..gud job! =)

BuNGaKRiSTaL said...

NAJA & rose: TQ.. saya buat ni pn, sbb minat.. kalo x, mau x t'buat jgak nih... hehe...

Meey@ said...

waahhhh!Menariknya..sgt kreatif la kamu.=)

BuNGaKRiSTaL said...

Meeya@: Thanks 4 dropping by.. TQ dear... :)

@LiN said...

saya link kamu eh utk amik cara cara buat bunge rozek tu. tq.

Nisa said...

mane nak beli Cristal tu ek? brape harge?

BuNGaKRiSTaL said...

Hi Nisa.. maybe u boleh refer my entry bulan mac yang tajuknyer... ~ BeRuK PeLiHaRaaN? ~... kat situ i ada bgtau beli kat mana dan harga barang2 yg i guna sekali.. hope boleh membantu.. :)

amElyn said...

macam senang jek nak DIY!!!
hehee.thanks dear for sharing~

Nur Mardhati Nabila said...

brp modal untuk satu bunga ni?