Thursday, April 1, 2010

~ DIY BuNGGa MaNGGaR... erk? ke DauN MaNGGaR? ~

Hi Gurls! Lama gak aku berehat ek? Actually x berehat pn.. Sibuk pindah umah baru... Itu pn masih x setle2 lg... Serabut!
Tapi dlm serabut2 tu pn, aku sempat gak curi masa wat benda lain.. Maklum ler dah dok sorang2 skrg ni, bole ler aku focus skit ngan kerja2 yg aku nk kna buat...
Starting this week aku dah mula jlnkn projek bunga manggar aku dulu... Aku pnya bunga manggar nih more or less sama je mcm yg k.shaja tunjukkan dlm blog die tu...

Barang2 utamanya masih sama...


Dawai no.20 dan no.24...

Cuma yang b'bezanya, aku gunakan daun... Maklum ler uolls... Walaupn aku rajin ler jgak nk men' DIY' nih... Tp sometimes, aku ngelat gak! Huhu... (guna daun coz malas nk pintal2 kelopak bunga.. motip kn? ;p)

Dan hasilnya.....



*




*




*




*




*




*




*




*




*




*




*




*


taraaaa....






Sekian sahaja projek tak seberapa aku kali ni... Nnt update lagik!


p/s: mau nyer jadi pokok trus bungga manggar aku nnt nih uolls! huhu..





18 comments:

cikTari said...

wah! sangat bersemangat. saya satu apa pun belum start lagi.

tak boleh jadi ni. nak start menDIY gak le. huhu. kena amik semangat awak ni.

BuNGaKRiSTaL said...

huhu.. bukan ape cikTari, takut x sempat je... lgpn kalo dtg mood malas nnt, sure payah nk buat bnda2 nih...

iye... iye... sila lah b'usaha.. chaiyok! chaiyok! ;p

Xora said...

OK that's it~!!! saya nak buat juga!! selama ni tgk kat blog Shaja, tak berani nak buat. tapi kamu dah buktikan yg mmg boleh. Siap tunjuk packging smua! nice!!! thanks ya!

♥LAYLA RAHMAN ♥ said...

sangat cantik! kretip!

Riena said...

cantik cantikk..
idea yg sangt baik laa....boleh tiru x?

CINDELLYNA said...

cantiikkk!!walaupun macam pokok skit tp masih cute!i heart this!=).keep up the work!

ally said...

simple je kan..guna daun juga cantik..tq babes 4 the idea..=)

BuNGaKRiSTaL said...

Xora: yeay! mari buat b'sama2.. huhu...

Layla: thanks.. =)

Riena: thanks riena... sila ler tiru... hihi...

Cindellyna: yup! saya pn tgk mcm pokok skit.. tp ok kot.. lain skit... nk wat camane, malas nk belek2 kelopak bunga tu pnya pasal.. huhu... lg pn daun ni saya pilih yg kecik dari daun yg biasa tu.. so x ketara sgt kot dari jauh.. :)

Ally: thank you babe!

cikTari said...

BK (wah BK gitu),

guna daun ni lg save ek? tetiba cam nak curik idea. huhu

BuNGaKRiSTaL said...

cikTari: mybe ler.. saya prnah baca kat page B2B yang lain (x ingat r yg mana satu... huhu...) Die kata kelopak bunga tu 1 peket RM7... yg daun nih saya beli kat BUNGA REBEN yg paling kecik skali.. harga RM6, tp sbb saya beli byk masa tu so die bagi RM5 satu.. sila ler try, mana tau dpt lagi murah ke kn? ;p

aCik GeE cHoMeY said...

yelah..lawa gak kan buat guna daun...sngt kreatif...:-)
cantik:-)

thezaila said...

ooo my gucci.. sangat chantek.. mahu pinjam idea, voley kah..

BuNGaKRiSTaL said...

zaila: tq cik zaila.. bole aje.. idea ini tidak di patentkn.. huhu..

faratul said...

wa...comey la..nak copy leh? tp xtau punye mase n keazaman yg kuar or x.heheh..

em..agak2 satu pokok bunga manggar tu pkai brape paket daun eh?

link eh!

BuNGaKRiSTaL said...

Faratul: insyaallah, kalo tekad nk buat tu... mesti jadi punya.. ;)

Saya budget 1 pokok, ada 50 btg kot sma mcm bunga manggar biasa... Kalo dua pokok, kira 100 ler...

Mcm yg saya buat, untuk 100 btg saya guna 10 peket daun... 1 btg, 10 helai daun.. Tp kalo awak nk lg lebat, mungkin bole beli 15 peket... 1 btg, 15 helai daun.. (huh! pjg lebar keterangan.. paham x? hehe... ;p)

BuNGaKRiSTaL said...

Faratul: insyaallah, kalo tekad nk buat tu... mesti jadi punya.. ;)

Saya budget 1 pokok, ada 50 btg kot sma mcm bunga manggar biasa... Kalo dua pokok, kira 100 ler...

Mcm yg saya buat, untuk 100 btg saya guna 10 peket daun... 1 btg, 10 helai daun.. Tp kalo awak nk lg lebat, mungkin bole beli 15 peket... 1 btg, 15 helai daun.. (huh! pjg lebar keterangan.. paham x? hehe... ;p)

faratul said...

owh..thanx! tp costly gak eh? kalo 10 paket x5 da 50! leh tahan gak eh..

BuNGaKRiSTaL said...

hehe... iye... kalo bungga manggar yg biasa tu je murah kot.. :)