Tuesday, February 22, 2011

~ D.I.Y BuNGa PaHaR ferrero rocher ~

Hellooo.. Yuhuuu.. Kembali bersiaran.. Kejap ada, kejap xde.. Huhu.. Nak wat camane uolls.. Redha je ler dengan diriku ini..

Seperti janji manisku dalam entry yang lalu, (ingat lagi x uolls?).. Saya bawakan kepada uolls secara exclusive cara2 nak wat pahar ferrero rocher saya ni.. cewah!

Ops! Mungkin ada yang confius dengan projek DIY Pahar untuk Si Dia? Bole baca entry ini occay...

Sebenarnya pahar ferrero rocher ni saya dapat ilham dari review sorang B2B or x-B2B, saya x ingat coz simpan gambar tu dah lama.. Dan hilang masa PC ni problem hari tu... (TQ ye yang b'kenaan) So, gambaran tu saya simpan dalam kepala je dan masa buat tu pn ingat2 lupa.. Huhu... Coz, gambar tu pn just tunjuk yg dah siap & xde cara2 nak m'buatnya.. So, saya pn buat ikut suka hati saya aje.. Asalkan jadi occay.. huhu...

Ok, first bagi tgk balik gambar bunga pahar tu... bagi refresh skit kata org.. ;p


Berikut adalah bahan2 nyer ye uolls...

1) kertas tisu ikut warna tema..
(beli kat POPULAR coz banyak dan murah... kat kedai2 bunga & gift shop pn byk, tp pada saya agak mahal coz diorang jual ikut keping/helai)

2) reben ikut warna tema jgak..
(beli kat SSF, tp ikut uolls ler nak beli kat mana pn yg ni.. rasa nyer harga kat mana2 pn lebih kurang je kot..)

3) dawai halus..
(ni lebihan dari projek2 yg lalu..)

4) lidi sate
( kalo bole cari yg besar skit.. kalo xde, yg kecik pn bole je ler uolls..)

5) clear plastic wrapper
(alaa.. yang selalu org balut makanan tu uolls.. tau kan?)

6) selotep
(ikut suka uolls.. dan mana yang ada je..)

7) pita pembalut batang lidi?
(tiba2 xtau ape nama benda nih.. huhu.. )

8) last skali coklat nyer uolls..
(ni pn x semesti nyer ferrero rocher ye.. bole jgak guna coklat kegemaran uolls yg lain..)
a
Ok, kita start ye?


langkah pertama... Balut coklat tu dengan plastic wrapper tadi dan gamkan hujungnya pada lidi sate.. hujung yg x tajam ye uolls.. yg tajam tu kang nak cucuk kat tempat pahar nyer..


a

langkah kedua, potong kertas tisu tadi empat segi, agak2 ler besarnyer uolls.. sedang2 aje.. then lipatkan kertas tu jadi segitiga.. x payah sama besar pn xpe.. dan balutkan pada coklat & lidi yang digam tadi macam gambar di atas..


langkah ketiga, ulang langkah dua sehingga nampak bentuk bunga nyer.. susun kertas tadi berselang di sekeliling coklat supaya nampak penuh..
a
untuk gambar seperti di atas, saya gunakan 1 kertas biru dan 3 kertas purple..


langkah empat, saya gunakan 3 helai reben (nak guna lebih pn boleh..) dan susun seperti dalam gambar di atas..


kemudian ikatkan tengah2nyer menggunakan dawai halus tadi supaya jadi seperti gambar di atas..


dan letakkan reben pada sisi kelopak bunga coklat tadi... (lilit lebihan dawai tengah2 reben tadi pada lidi..) saya gunakan reben ni agak panjang sedikit supaya bunga pahar tu x nmpak kosong sgt bila disusun pada stand nyer nnt..

a
dan akhir sekali, balut batang lidi tu dengan pita pembalut.. saya gunakan pembalut lidi b'warna putih coz lebih kena dengan tema majlis saya.. uolls bole juga gunakan warna yg lain ikut kesesuian tema uolls occay..
a
a
so, ini gambar masa 1st percubaan.. cuma siap 5 je coz jenuh b'eksperimen camana nak buat benda nih.. huhu..


ni gambar bila dah siap satu pahar.. sila abaikan bilik yang b'sepah waktu itu.. huhu...
a
ok uolls? agak2 bole b'jaya x buat benda ni? sure bole pnya kn... any enquiries, bole emel saya occay.. emel adalah seperti pada ruangan profile.. Insyaallah saya akan cuba membantu..
a
jumpa lagi di entry yg akan datang... daa..
a
a





15 comments:

Cik Puan Syafa said...

waaah DIY! sangat laaa kreatif! nak satu hehehe ^__^

rose said...

cantik!!mcm nk buat jugak je..hehe

BuNGaKRiSTaL said...

cik puan syafa: sudah habis kena 'rembat' sebaik saja pengantin turun pelamin daa.. huhu..

rose: silakan.. silakan.. =)

BuNGaKRiSTaL said...

cik puan syafa: eh! posing gambar kita sama laa... ;p

MIZZ SUE said...

cantikkkk..bagus ni..

cheQmOomOo said...

link :)

r3bL said...

since day 1 lg idea awk nih dah melekat dlm kepala sy. DIY yg cantik, murah dan puas hati. thanks sbb sharing ;D

cik chinta said...

hahhhh...mau buat.....

Qismah Asrail said...

nak buat.tapi nak tnye lah,coklat2 just letak aje ke kat atas kertas2?atau ade gam ke ape?

GaDhiS TuLiP said...

cari jugak kertas tisu dkt popular..xpernah jpa pn...:(

wan nadzirah said...

Klau nk buat dlm bouquet lak cmne ea..

Ayu Hassan said...

coklat tu sis letak ngn gam?or just letak mcm tu je??

abu talib kasim said...

klu buat gubahan hantaran pon cantik nih...:)

a.d.i.n.a said...

Sy nk buat nnt

Anonymous said...

boleh email kat saya cara detail buat bunga pahar ni..tq..dayah.ujang@yahoo.com