Monday, February 28, 2011

~TRee oF LiFe?~

Hi uolls! Tiba-tiba kotak email dihujani dengan pertanyaan mengenai pokok2 yang saya gunakan pada pelamin..

So, saya rasa ape salah nyer saya buat satu entry pendek mengenai pokok tu kan?

Mengenai pokok tu actually saya, adik & umi saya gi tebang pokok2 renek yg ada kat belakang rumah kami je.. Pokok ape? saya pn tak tau namanyer.. Coz saya hanya tgk pada struktur yg agak2 banyak ranting dan bila kering nnt ranting2 nyer masih banyak dan tahan pada pokok.. (sbb nk gantung2 kn.. so kna tgk jgak ranting tu agak kukuh x masa dah kering..)

Then biarkan je pokok tu kering sendri.. Letak kat luar rumah, kalo ada tempat redup, pn ok jgak.. Proses ni maybe makan masa gak ler dalam 2-4 minggu mcm tu..

Bila pokok dah kering betul dan daun2 dah gugur, cari pasu plastik yg agak2 sesuai untuk menampung pokok dan bancuhan simen nyer nnt.. Saya beli pasu plastik kat JUSCO je.. X sampai RM10 pn satu pasu tu kalo x silap..

Then tegakkan pokok, dan tuang bancuhan simen dlm pasu tu supaya pokok tu dapat berdiri kukuh.. Kerja yang ni mungkin perlukan bantuan bapa or sedara-mara lelaki la kot ek..

Biarkan sampai simen kering dan siap!




a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Kalo nak cantik, bole spray ikut warna yg sesuai.. ;) Mungkin juga boleh m'buli adik2 untuk tolong spraykan pokok tu.. hehe..
a
Banyak jugak spray yg diguna.. Mcm saya, 3 pokok ni dalam 10 botol jgak la habis.. Ye la pokok besarkan.. Tapi kalo yg nak buat wishing tree yg kecik nak letak atas meja untuk guestbook table tu, satu pn cukup kot.. Guna ranting je kan..
a

So, agak2 bole buat kan? Good Luck occay gurls! Sebarang pertanyaan lanjut bole emel or drop je komen k..

Ops! pada B2B sekitar daerah Rembau yang berminat untuk menyewa pokok ni, papan photobooth, or kerusi, boleh maklumkan pada saya k.. =)

4 comments:

fitria said...

good info n nice idea la dear.. nk sewa pokok ni tp jauh la plak.. kang sempat patah... huhuuhu

aTy _faRed~ said...

ranting2 tu memang cantik tersusun...:) memang kreatif...

Shary Asfiza said...

best giler..mcm terfikir leh buat utk sudut letak guestbook kan..
leh DIY jugak nih..hehe...

Anonymous said...

Hai nk tanya. Kalau nk sewa backdrop kayu tu berapa ya? Email sy dewiroslan@gmail.com