Monday, April 18, 2011

~ D.I.Y BuNGa KRiSTaL HaNDBouQueT - TuToRiaL ~

Hi uolls! Nampak gayanyer semakin bersawang la blog ni uolls.. huhu.. 
 a
Alhamdulillah rezeki lepas kahwin ni semakin mencurah-curah.. Business printing kami mendapat sambutan hangat dari kalangan bakal-bakal pengantin ni... Sbb tu tak cukup tangan nak mengupdate kedua2 blog.. Sorry occay.. ;p 
 a
Ok, ni kira hutang lapuk saya ler nih ek.. ermm.. Tutorial bunga tangan kristal yang saya gunakan sewaktu majlis saya..
Inginkan bunga tangan kristal seperti dibawah? (cewah! macam iklan plak.. hehe..) Ikutilah langkah-langkah berikut..

1) Gunakan kristal bersaiz sederhana dan ikatkan pada dawai halus dan pintalkan menjadi seperti gambar di bawah..

Pintal sampai hujung dawai supaya dawai menjadi agak keras untuk menampung berat kristal..


2) Cuba try test dirikan dawai atau pegang je pun boleh.. Kalo dawai tu boleh berdiri dan x lembut sangat, kira ok lah tu....


3) Ambil dawai yang sama, lipat dua seperti pada gambar berikut..


4) Masukkan 1 manik dan pintal pada hujung dawai agar manik tu kekal ditempatnya..


5) Masukkan manik-manik yang lain.. Yang ni takde masalah coz yang pertama tadi dah jadi penahan dari manik-manik lain jatuh ke depan..


6) Setelah siap, bentukkan dawai bersama manik tadi menjadi bentuk seperti di bawah.. Yang ni saya pakai buat je asalkan jadik.. huhu.. Kalo uolls nak biarkan je memanjang pn ok, ikut ler sesedap rasa.. Nak wat zig zag pn bole gak..

Jangan lupa pintal dawai lembut tu sampai ke hujung untuk mengeraskan dawai seperti yang sebelumnya..


7) Rupa komponen kedua yang telah siap..


8) Bunga putih ni buat seperti biasa... Cuma saya lapiskan 2 layer agar menjadi bunga yang lebih besar berbanding bunga hijau.. Bilangannya pun agak sedikit berbanding bunga hijau..

Actually, pemilihan warna kristal untuk bunga-bunga ini terpulang pada kamoo semua ye.. Ikut kesesuaian majlis dan citarasa kamoo..

~ bunga putih ~


~ bunga hijau ~
 

9) Setelah siap semua bunga-bunga utama dan bunga-bunga tambahan.. Uolls gubah la mengikut kretiviti masing-masing.. Lilitkan hujungnyer dengan reben yang sesuai..


Hati-hati, jangan smpai t'cucuk dawai occay.. Nanti jadi perantin jari t'cedera plak.. Iolls xmo b'tanggungjawab occay! huhu..

Occay uolls semua... Renung-renungkan dan selamat mencuba! ;p

FAQ:

** Kat mana beli barang-barang? refer link ni


** Cara-cara untuk membuat/menyusun kelopak bunga kristal? refer link ni dan ini




2 comments:

ElyaElmo said...

dear..elya mohon nak share step2 ni dekat blog elya bleh?

BuNGaKRiSTaL said...

hai elya! yup.. boleh share2.. ;)