Friday, November 30, 2012

~YeaR eND SPeCiaL PRoMoTioNs..! ~



For more enquiries, please refer to our Facebook or Blogspot.. Thanks luv! (^_^)



Thursday, November 29, 2012

~ HoW FaST TiMe FLieS.. ~

Belek-belek blog tadi, tetiba terpandangkan ticker kat atas blog nu..


Sudah masuk 6 bulan my little princess.. Oh,how fast time flies! Rindu saat-saat menghabiskan masa dengan dia waktu berpantang dulu.. Sekarang hanya sibuk dengan kerja.. Workdays adalah sangat bz.. Masa yang di spend dengan Iman pn rasanya sangat sekejap..

Such as ibu-ibu bekerjaya yang lain, masa cuti atau weekend adalah sangat di tunggu-tunggu.. Spend masa ngan my little princess dan gomol-gomol dia.. Haiii.. Rindunyer.. Tak sabar nak balik dah ni.. ;p

Ok, ada sejam setengah je lagi ni.. Then boleh cabut dah.. Iman, tunggu umi balik ek.. Nak bg present, kiss banyakkkk2 sgt! hehe..

~ Me & Her sharing our favorite man... selain dari MR.Z (of course.. heh!) ~


Wednesday, November 28, 2012

~ Coming Soon.. ~





~WW: Khusyuk.. ~

~ watching her fav. cartoon... Upin & Ipin.. (^_^) ~


Monday, November 26, 2012

~ PUREEN WaReHoUSe SaLeS.. ~

 Pengalaman ber'warehouse' sales Pureen time pregnant dulu memang tak bole lupa.. hehe.. So, warehouse sales kali ni adalah sangat di tunggu-tunggu.. Tambahan plak baju si kenit ni semua dah kecik-kecik.. Bising atuk ngan nek mi nyer tgk cucu pakai baju sendat-sendat.. ;p

Kalo difikir-fikirkan memang dah lama tak belikan baju dia sejak dia lahir.. Semua pn pakai yang kami dah preparekan awal-awal masa iolls pregnant dulu.. Kalo ada tambahan pn, just baju kurung dan gaun raya dia je kot.. Baju dok rumahnyer nan ado  yang baru..

So, sabtu lepas.. Uminyer dengan gigih, pagi-pagi sebelum warehouse sales tu start dah tercongok kat pintu pagar kilang Pureen tu.. Hujan-hujan pn ramai dah bersesak kat sana uolls! Bila buka je pagar, semua pn dok serbu masuk.. Golongan ibu-ibu ni lah yang majoriti nyer mendominasi keadaan.. Dah macam ape tah iolls tgk..

Ape-ape pn, iolls memang sangat berpuas hati gi warehouse sales ni.. Memang target nak borong gila-gila baju dok umah untuk Iman.. Kali ni iolls pilih yang besar-besar skit supaya Iman boleh pakai lama.. Itu pn kalo badan dia tak naik mendadak after introduce solid food nnt la.. huhu.. Kalo tak, mau uminyer kena gigih lagi time warehouse sale akan datang plak.. ;p

Check list untuk hari tu adalah:

1) 2 botol detergent utk baby
2) 2 pack liquid cleanser 
3) 5-10 pack wipers
4) disposable nursing pad
5) baju-baju

Semua barang-barang dalam check list berjaya di beli.. Cuma tetiba ada tambahan 1 pack pampers plak kat situ.. hehe.. Paling best skali part baju-baju tu... Kebanyakan iolls beli yang rm3/sehelai.. So, sepasang rm6.. Yang tu memang iolls borong banyak-banyak.. Sampai En.husband agak sedikit 'cuak' time membayar coz tgk banyak gile wife dia dok kaut baju-baju tu.. Tp alhamdullillah, memang tak lari bajet pn.. Coz semua pn sangat murah.. Paling mahal iolls beli, adalah rm15/sepasang.. tu pn adalh 3 pasang kot.. Yang rm10 & rm8 sepasang adalah 5 pasang macam tu.. Yang lain-lain, memang iolls kaut paling murah tu je.. Iolls kira-kira masa dah smpai umah tu total smua adalah +- 30 pasang jugak.. ;p

Tp uolls jangan ingat barang murah ni x berkualiti ok.. Actually, kain-kain nyer semua bagus-bagus.. Kita boleh pilih dan rasa kain tu betul-betul sebelum beli.. Memang tak lari dengan ape yang diorang jual kat kedai or shopping mall tu..

So, ni lah hasil tangkapan umi yang meroyan bershopping kat warehouse sales tu.. haha...

~Dak tecit ni pn sibuk nk membelek brg dia.. Huhu..~

Uolls yang ibu-ibu dan bakal ibu pn pegi gak kan? Bestkan? ;p




Wednesday, November 21, 2012

~ uMi YaNG oVeR eXCiTeD! ~

29 haribulan ni genap my little princess, Iman 6 bulan.. So, macam mak-mak yang lain iolls turut terlebih excited dalam nak mengenalkan makanan pejal pertama (1st solid food)  Iman nnt.. huhu..

Iolls dah berkira-kira dan menyiapkan perancangan jadual pemakanan untuk Iman.. Semua sayuran dan buahan yang boleh dimakan dalam umur 6 bulan tu dah iolls senaraikan.. Mungkin iolls terpaksa extend skit tarikhnyer ke 8 Dis coz hari sabtu kan.. Senang skit umi nak masak-masak.. Sediakan apa yang patut.. ;p

Lagipun insyaallah kami sekeluarga ada trip ke Sabah 4-7 Dis tu.. Fikir-fikir, nanti leceh plak.. Mana nak travel, mana nak ngajar si kenit tu makan lagi... So, terpaksa ler extend seminggu... Sabar ye sayang.. Nanti umi promise, bagi makan best-best! hehe...

Oleh itu, umi yang terover excited ni dah menyediakan jadual pemakanan si kenit iolls..

~ Jadual makan untuk bulan ke 6 ~




Bukan je jadual makan bulan ke 6 iolls buat.. Tapi terus sampai bulan ke 7.. hihi.. Bulan ke 8 rasanya tak boleh nak buat macam ni dah.. Kena plan weekly kot rasanya coz, mesti sehari tu dia ada makan 2-3 kali kan.. Sure la menu lain-lain kot.. Tak kan nak sejenis je kan.. Bosan la plak si kenit tu... ;p

~ Jadual makan untuk bulan ke 7 ~

Rasanya tu saja dulu kot.. Nanti story pasal persediaan lain-lain plak k.. Pengalaman uolls plak macam mana? Excited tak? hihi..


Wednesday, November 14, 2012

Friday, November 2, 2012

~ JuMaaT YaNG TaK Tau NaK WaT aPe..~

Tengahari tadi tak tau nak wat ape.. So kuar la kejap jalan-jalan area opis nih.. Tengok-tengok diorg ada wat jualan plak.. Aktiviti student kot... So rasa nk beli la baju selai dua kan.. Buat tambah-tambah...

Maklumlah ibu-ibu breastfeed ni payah skit nak ada baju yang sesuai.. Iolls prefer baju yang ada butang di depan masa nak kuar jalan-jalan ngan family.. Iye lah, buatnya si kenit tu nak nenen time tu jgak, takyah la nak selak-selak.. Buka je butang baju tu skit, dah boleh nursing terus... Cover r ngan tudung or nursing cover.. Kan? Senang! =)

So, jalan punya jalan... Sampai hujung, nan hado baju yang dapat memikat hati mak... Last-last... Ape yang iolls beli?

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-






Tu diaaa... Hairband ngan cekak si kenit tu... 3 pcs RM10.. Sbb slalu macam payah je nak beli.. So iolls beli la sekali 3 terus.. Senang! huhu.. 2 cekak tu yg jenis alas kain, xde benda-benda tajam cam sikat tu.. So, lulus ler ujian mak-mak kan.. ;p



Nampak 'maskulin' na anak dara iolls ni ngan tangan kotak-kotak dia tu.. Rambut pn blum tumbuh semula.. So umi nyer ni pn, gigih le nak bagi pakai hairband/cekak nanti ni.. Biar nampak feminin skit.. hihi..


Wednesday, October 24, 2012

~WW: Si KeNiT SaYa... ~




Wednesday, October 17, 2012

~ WW..~





Monday, October 15, 2012

~ BLooD SuGaR PRoFiLe (BSP).. ~

Sambungan dari hasil kantoi minum air gula tempoh hari.. Maka saya dengan paksa relanya tambah satu lagi rutin semasa check up iaitu buat BSP 2 kali seminggu.. So, tiap kali check up kat KK memang akan buat BSP test ni.. Oleh kerana kena amik darah 4 kali sehari, maka tiap-tiap kali hari check up tu saya amik cuti je terus.. Malas nak lari-lari dari opis.. Kang bos cari kang, payah pulak..

Pagi amik darah (puasa malam sebelumnya) pukul 8 pagi.. Then breakfast.. Puasa lagi 2 jam, amik darah lagi sekali pukul 10.30 pagi macam tu.. Puasa lagi, sambung amik darah pukul 2 petang plak dan akhir skali 8 malam.. Just make sure makanan yang terakhir kita makan tiap-tiap kali amik darah tu adalah diambil 2 jam sebelum tu k..

Alhamdulillah sepanjang  BSP 3 kali, semua pass! Ni bukan senang-senang nak semua kaler hitam/biru ye uolls.. Ada tips & trick nyer.. huhu.. Rasa agak cheating la jgak.. Tapi ok je.. As long as kita pandai nak control paras gula tu.. Paling ngeri yang iolls tak nak adalah kena suntik insulin sendiri.. Oh, tidakkk!!! Saya adalah seorang yang sangatttt penakut dengan jarum suntikan.. Sedangkan nurse cucuk berpuluh kali tu pn (amik darah HB) rasa ngeri.. Ini kan plak nak suruh suntik sendiri.. Memang pengsan dulu la.. Dah bangun dari pengsan tu pn , belum tentu nak suntik diri sendiri lagi.. huhu..

~ Result 3kali BSP.. ~

Dan oleh kerana saya adalah ibu hamil yang ada kencing manis.. So, doktor bagi tempoh untuk baby just cukup-cukup sampai due date je 31 Mei 2012.. Kalo tak nak kuar jugak, kena induce! Waaa... So, camane baby? Nak kuar sendiri ke or paksa rela? Nanti cerita dalam bab bersalin plak k..

~ Budak Tecit yang suka tido dalam keta.. Pantang masuk keta, mesti lelap.. ;p ~

Tamat Dugaan Mengandung Kedua...

Friday, October 12, 2012

~ JaNGaN KoNFiDeNT SaNGaT.. KaN DaH KaNToi! huhu.. ~

Dugaan Mengandung Kedua

Sepanjang kehamilan berat badan saya tidak meningkat mendadak.. Untuk berat permulaan (masa buka buku merah) adalah 53kg.. Lepas tu pun dok turun naik.. Kejap 52kg, kejap 51kg, lepas tu kang naik balik 52kg.. Maintain pun pernah.. Due of masalah saya sebelum ni, berat badan yang tidak bertambah membimbangkan sekiranya berat baby dalam kandungan juga tidak bertambah or baby tidak membesar.. Tapi syukur, Allah maha kaya.. Baby saya takde masalah.. Pertumbuhan pembesarannya mengikut usia  yang sepatutnya..

Hingga saat melahirkan, berat badan saya adalan +/- 59kg.. Jadi total pertambahan berat sepanjang kehamilah adalah lebih kurang 6kg.. huhu.. Bagi ibu hamil yang menjalani pemeriksaan di KK kerajaan, semua adalah diwajibkan menjalani prosedur ujian MGTT (Modified Glucose Tolerance Test) - ujian gula untuk detect kencing manis.. Oleh kerana family tiada sejarah kencing manis dan berat badan saya pun x naik mendadak, maka saya hanya menjalani ujian MGTT pada minggu ke 28..

Pagi minum air gula tu, fuh! Minum dengan penuh confident uolls.. Air gula kat KK ni macam yg semua tau mmg gula pure punya.. Xde perisa-perisa punya, mcm kat klinik swasta.. Berjaya habiskan uolls! Kalo tak sia-sia je kena minum lagi skali.. Dah le penat-penat puasa dari malam tu.. Xmo laa.. huhu..

Result after a few weeks....

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

yeay! positive Gestasi Diabetes Mellitus (GDM).. Korang baca ler sendiri ape benda GDM ni.. Kat Cik Google banyak kot.. Maleh nak citer.. huhu.. Tahniah pada iolls kerana berjaya menambah satu lagi penyakit masa pregnant.. So tadah la telinga dengar nurse kat KK tu membebel.. Dah la HB rendah, kencing manis plak.. Masa dia sound tu mmg rasa sakit hati sgt uolls.. Rasa nak maki je nurse tu.. 'Ingat aku mintak ke semua penyakit ni? Aku lagi taknak la.. Nak baby ni selamat je.. ' Tapi.. Yelahhh.. Setakat dalam hati je laaa.. Kang mau KK tu blacklist saya kang.. Haru! huhu..


bersambung..


~ Budak botak, lepas majlis akikah & cukur jambul ~
























Wednesday, October 10, 2012

~ WW: PaKSa ReLa.. ~




Monday, October 8, 2012

~ aBaNG, SaYaNG PReGNaNT! ~

Again? No.. No.. Kesian kat Iman.. Belum puas bermanja-manja lagi ngan umi dan walid nyer.. Umi sendiri pun belum puas nak bermanja ngan Iman lagi.. Insyaallah akan datang ler ek.. ;p

Tengah godek2 hanpon tadi, jumpa ler gambo2 lama dulu..

Camane korang bagitau husband yang korang pregnant ek? Ke awal-awal lagi dah kantoi? huhu..

Seingat iolls, masa tu husband selalu kerja luar.. Takde kat umah.. So, jumpa dia pun dalam sebulan tu boleh di kira berapa kali je.. Memang masa tu rasa sangat stress dengan life yang macam tu.. Lama memendam rasa.. (Tp mungkin jugak sebab hormon dah start x menentu kot masa tu.. yelah.. pregnant kan!)

Mula rasa simptom-simptom lain macam skit.. Paling obvious yang tak boleh saya lupa adalah.. angin gastrik yang sangat dasyat.. Actually saya bukanlah pesakit gastrik pun.. Cuma ada satu malam tu, husband bawak makan kat luar.. Tapi on da way tu, tiba-tiba tukar plan utk pergi ke tempat yang jauh skit.. So, tahan je la.. Padahal perut dah lapar sangat-sangat dah ni..

Keesokkan harinyer.. haaa.. Baru lah menghidap! huhu.. Agak lama jgak la sakit perut (angin) tu.. Jumpa doktor, doktor just kata angin biasa je.. So, dapat la ubat untuk buang angin tu.. Tapi uolls, memang tak berkesan pun.. Takde nyer kuar pn angin tu.. adoii..

Saya pn ingat xpe la.. Nanti-nanti hilang ler kot angin tu.. Dalam masa yang sama dok tunggu cik 'P' datang.. My cik 'P' memang always consistent since zaman anak dara lagi.. Cuma bila dah kawin, agak lari-lari skit.. Tapi still datang tiap-tiap bulan la.. Lagi pn since guna Aplikasi 'Pink Pad' (android), ianya banyak membantu dalam mengira my cycle.. Bila waktu subur kita, bila sepatutnya cik 'P' datang, dan sebagainya.. Bagus tau aplikasi ni.. Uolls yang belum pernah cuba, trylah!




So, bila dah lebih 2 minggu since sepatutnya my cik 'P' datang.. so, bergegas le ke farmasi membeli UPT kit.. Try sendri kat rumah.. Tips untuk mendapat bacaan yang tepat, uolls try guna masa 1st urine di awal2 pagi after uolls bagun tido tu k.. Sebab masa tu kandungan hormon yang paling tinggi dalam urine.. Dup, dap, dup, dap tunggu result.. Dan hasilnyer 2 line timbul.. Tak percaya! Rasa macam mimpi.. Coz sebelum ni dok beberapa kali negatif je.. huhu..

Senyum sorang-sorang.. Call en.husband.. Tanya bila nak balik.. Tak tau lagi, katanyer.. Kecewa!

So untuk reconfirm, pegi le sendiri ke Pusat Kesihatan di tempat kerja.. Sah, pregnant! Hati berbunga-bunga.. After 8 months akhirnya doa kami termakbul.. So, camane bagi tau husband?

Masukkakn UPT  kit dalam kotak kecik.. Masukkan sekali plastik/sampul nyer.. Kang bagi stick tu je, blur plak dia kan.. Line 2 tu ape, 1 tu ape.. terus x jadi suprise lak kang.. huhu..

~ Happy Daddy-to-be Day! ~
 

~You are going to be an AMAZING DAD! ~ love, wife =) ~

So, xde pembalut? Designkan je kejap polkadot tu, print je atas kertas A4.. Siap! Reben tu plak, tu je stok yang ada.. Tulis Happy Birthday lak tu.. Tak kisah la.. Asal ada.. Lagi pn, Takde ler dia suspek sangatkan.. Ingat hadiah birthday ke apa.. (padahal birthday dah berbulan lepas! huhu.. ) Wat kad mini (kecik cinonet je..) untuk bagi sekali ngan hadiah tu..

Bila husband balik, lepas makan-makan.. rehat semua... Saya pun bagi ler kotak tu kat dia.. Mula-mula memang dia pelik.. Ye lah hadiah ape kan? Tapi bila buka, tengok result UPT tu.. Dia senyum.. Saya bagi kad kecik tu.. Alhamdulillah husband happy sangat, terus peluk saya.. Tak percaya katanya! =)

Malam tu, kami spend masa sembang pasal baby.. Husband tanya macam mana tau, dah gi cek ke belum, bla.. bla.. Since dari tu husband dah slow buat kerja luar dan akhirnya sentiasa ada masa di rumah untuk  jaga saya sepanjang pregnant.. Alhamdulillah..

Uolls, macam mana?  =)








Thursday, October 4, 2012

~ THaLaSSeMia BeTa TRaiT.. Positive! ~

Hi uolls.. Ni entry sambungan kes kekurangan sel darah saya yang lalu..

 penyakit kurang darah merah anemia 04 Anemia Semasa Mengandung | Cara Merawat Anemia Ketika Hamil

Paras HB makin menurun walaupun gigih menelan segala ubatan yang dibekalkan oleh KK Makanan yang kononnyer boleh meningkatkan HB pn, saya ambil.. Bayam, kerang, hati dll.. Kalo HB naik pn, still pada tahap yang x memuaskan.. Masih below 11.0.. Saya pernah jugak dirujuk ke pakar pemakanan.. So, redho je la dengar ceramah.. ;p Pemakanan pil zat besi kena betul ye uolls.. Pil ni tak boleh diambil bersama pil kalsium, minum susu, minuman berkafein dll.. Uolls boleh try cari info pasal ni k..

Pengambilan pil zat besi pada dos yang biasa, ditingkatkan sehingga 4 biji sehari.. Tapi badan saya tak mampu terima pil tu.. Bila masuk je, mesti termuntah semula selepas beberapa ketika.. Memang azab! HB masih menurun.. Saya dinasihatkan untuk mengambil Iberet Folic pula.. Kandungan zat besi nyer adalah lebih tinggi bagi setiap dos.. Mula-mula saya agak risau jugak.. Bimbang mengalami kesan yang sama.. Mujurlah badan saya dapat terima Iberet Folic tu.. Makan 1 biji 1 hari seperti yang disarankan.. KK tak bekalkan Iberet ni.. So kena beli sendiri di farmasi.. Takpelah, demi si kecil saya.. Semuanya bukan masalah besar..


Saya diminta untuk membuat ujian darah bagi mengesan Talasemia.. Darah ni bukan diuji oleh KK sendiri ye uolls.. Untuk ujian Talasemia kat Malaysia ni hanya dibuat di Hospital Klang.. Swasta saya tak pasti ada ke tak.. So resultnyer kena tunggu dalam sebulan dua.. Ye la.. Darah satu Malaysia ni kot hantar kat sana.. Mau tak berzaman nak tunggu..

Memang hati tu berdebar, berkacau bilau, semua adalah.. Rasa frust dan down, takyah nak kata.. Cuma tiap-tiap kali gi check up kat KK hanya mampu berdoa semoga baby saya selamat.. Semoga baby saya kuat bertahan.. Alahamdulillah, rezeki Allah itu masih milik saya.. =)


Setelah keputusan ujian darah di terima.. Rasanyer  dari tajuk entry pn korg dah tau kan? Ye, saya merupakan pembawa Talasemia minor.. Perasaan masa tu rasa kelam, hitam.. Tak tahu pada siapa saya nak menangis.. Sejak dari tu saya gigih mencari maklumat mengenai penyakit ni.. Semua maklumat berkaitan, uolls boleh try google kot.. Banyak info mengenai Talasemia ni.. Talasemia merupakan sejenis penyakit darah dari keturunan.. (Pembawa dan Pesakit Talasemia adalah berbeza)

Saya juga dirujuk untuk pemantauan doktor di Hospital.. Maknanyer selain check up di KK 2 kali sebulan, saya juga kena buat check up di Hospital juga 2 kali sebulan.. Jadi setiap minggu, saya ada appointment doktor.. Mujur tak menimbulkan masalah pada majikan..

~ Keputusan ujian darah.. ~

Setelah mengambil Iberet Folic, pada mulanya HB saya meningkat kepada >9.0.. Namun setelah kandungan makin membesar, HB kembali merudum.. Doktor di Hospital meningkatkan dos Iberet Folic kepada 2 biji (saya ambil pagi & malam.. takut nak ambil sekali gus) Yang mana membuatkan doktor-doktor lain di KK 'terpegun' kerana pada mereka tak pernah lagi ada patient ambil Iberet ni dalam double dos.. Semua makan 1 je.. Kerana 1 biji tu je pun, dah tinggi zat besi nyer..

Saya hanya patuh saranan doktor.. Yang penting si kecil saya mendapat bekalan darah yang secukupnya untuk terus membesar.. Pengambilan double dos Iberet Folic tu saya teruskan hingga saat-saat akhir sebelum melahirkan.. HB saya kekal di tahap yang rendah.. Apapun saya bersyukur kerana HB tidak turun ke paras yang kronik sehingga memerlukan proses pemindahan darah..

~walaupun beg darah tu comel macam ni pun, iolls tak sanggup oo.. ~

Tamat Dugaan Mengandung Pertama