Monday, October 8, 2012

~ aBaNG, SaYaNG PReGNaNT! ~

Again? No.. No.. Kesian kat Iman.. Belum puas bermanja-manja lagi ngan umi dan walid nyer.. Umi sendiri pun belum puas nak bermanja ngan Iman lagi.. Insyaallah akan datang ler ek.. ;p

Tengah godek2 hanpon tadi, jumpa ler gambo2 lama dulu..

Camane korang bagitau husband yang korang pregnant ek? Ke awal-awal lagi dah kantoi? huhu..

Seingat iolls, masa tu husband selalu kerja luar.. Takde kat umah.. So, jumpa dia pun dalam sebulan tu boleh di kira berapa kali je.. Memang masa tu rasa sangat stress dengan life yang macam tu.. Lama memendam rasa.. (Tp mungkin jugak sebab hormon dah start x menentu kot masa tu.. yelah.. pregnant kan!)

Mula rasa simptom-simptom lain macam skit.. Paling obvious yang tak boleh saya lupa adalah.. angin gastrik yang sangat dasyat.. Actually saya bukanlah pesakit gastrik pun.. Cuma ada satu malam tu, husband bawak makan kat luar.. Tapi on da way tu, tiba-tiba tukar plan utk pergi ke tempat yang jauh skit.. So, tahan je la.. Padahal perut dah lapar sangat-sangat dah ni..

Keesokkan harinyer.. haaa.. Baru lah menghidap! huhu.. Agak lama jgak la sakit perut (angin) tu.. Jumpa doktor, doktor just kata angin biasa je.. So, dapat la ubat untuk buang angin tu.. Tapi uolls, memang tak berkesan pun.. Takde nyer kuar pn angin tu.. adoii..

Saya pn ingat xpe la.. Nanti-nanti hilang ler kot angin tu.. Dalam masa yang sama dok tunggu cik 'P' datang.. My cik 'P' memang always consistent since zaman anak dara lagi.. Cuma bila dah kawin, agak lari-lari skit.. Tapi still datang tiap-tiap bulan la.. Lagi pn since guna Aplikasi 'Pink Pad' (android), ianya banyak membantu dalam mengira my cycle.. Bila waktu subur kita, bila sepatutnya cik 'P' datang, dan sebagainya.. Bagus tau aplikasi ni.. Uolls yang belum pernah cuba, trylah!




So, bila dah lebih 2 minggu since sepatutnya my cik 'P' datang.. so, bergegas le ke farmasi membeli UPT kit.. Try sendri kat rumah.. Tips untuk mendapat bacaan yang tepat, uolls try guna masa 1st urine di awal2 pagi after uolls bagun tido tu k.. Sebab masa tu kandungan hormon yang paling tinggi dalam urine.. Dup, dap, dup, dap tunggu result.. Dan hasilnyer 2 line timbul.. Tak percaya! Rasa macam mimpi.. Coz sebelum ni dok beberapa kali negatif je.. huhu..

Senyum sorang-sorang.. Call en.husband.. Tanya bila nak balik.. Tak tau lagi, katanyer.. Kecewa!

So untuk reconfirm, pegi le sendiri ke Pusat Kesihatan di tempat kerja.. Sah, pregnant! Hati berbunga-bunga.. After 8 months akhirnya doa kami termakbul.. So, camane bagi tau husband?

Masukkakn UPT  kit dalam kotak kecik.. Masukkan sekali plastik/sampul nyer.. Kang bagi stick tu je, blur plak dia kan.. Line 2 tu ape, 1 tu ape.. terus x jadi suprise lak kang.. huhu..

~ Happy Daddy-to-be Day! ~
 

~You are going to be an AMAZING DAD! ~ love, wife =) ~

So, xde pembalut? Designkan je kejap polkadot tu, print je atas kertas A4.. Siap! Reben tu plak, tu je stok yang ada.. Tulis Happy Birthday lak tu.. Tak kisah la.. Asal ada.. Lagi pn, Takde ler dia suspek sangatkan.. Ingat hadiah birthday ke apa.. (padahal birthday dah berbulan lepas! huhu.. ) Wat kad mini (kecik cinonet je..) untuk bagi sekali ngan hadiah tu..

Bila husband balik, lepas makan-makan.. rehat semua... Saya pun bagi ler kotak tu kat dia.. Mula-mula memang dia pelik.. Ye lah hadiah ape kan? Tapi bila buka, tengok result UPT tu.. Dia senyum.. Saya bagi kad kecik tu.. Alhamdulillah husband happy sangat, terus peluk saya.. Tak percaya katanya! =)

Malam tu, kami spend masa sembang pasal baby.. Husband tanya macam mana tau, dah gi cek ke belum, bla.. bla.. Since dari tu husband dah slow buat kerja luar dan akhirnya sentiasa ada masa di rumah untuk  jaga saya sepanjang pregnant.. Alhamdulillah..

Uolls, macam mana?  =)








4 comments:

Nn said...

o..mcmtu. mmg satu pengalaman yg menarik

MiSsJue said...

Ngee..soo sweet ":)Tahniah

puan azie said...

sweetnyer...mcm azie tros col gtaw..xsbar2 kan hehe

Aty_Fared said...

Aty mase tu bulan ramdan..asben lak gi outstesen.. siap tunggu satu mlm..ingt nk tunggundie blk lg 2 mnggu tp tak sabar lak..kejut sahur ngn hantar mms gambar upt kit tu..terus ptg tu asben blk dan bg job tu kat orang lain...apedaaaaa...heheh