Monday, February 28, 2011

~TRee oF LiFe?~

Hi uolls! Tiba-tiba kotak email dihujani dengan pertanyaan mengenai pokok2 yang saya gunakan pada pelamin..

So, saya rasa ape salah nyer saya buat satu entry pendek mengenai pokok tu kan?

Mengenai pokok tu actually saya, adik & umi saya gi tebang pokok2 renek yg ada kat belakang rumah kami je.. Pokok ape? saya pn tak tau namanyer.. Coz saya hanya tgk pada struktur yg agak2 banyak ranting dan bila kering nnt ranting2 nyer masih banyak dan tahan pada pokok.. (sbb nk gantung2 kn.. so kna tgk jgak ranting tu agak kukuh x masa dah kering..)

Then biarkan je pokok tu kering sendri.. Letak kat luar rumah, kalo ada tempat redup, pn ok jgak.. Proses ni maybe makan masa gak ler dalam 2-4 minggu mcm tu..

Bila pokok dah kering betul dan daun2 dah gugur, cari pasu plastik yg agak2 sesuai untuk menampung pokok dan bancuhan simen nyer nnt.. Saya beli pasu plastik kat JUSCO je.. X sampai RM10 pn satu pasu tu kalo x silap..

Then tegakkan pokok, dan tuang bancuhan simen dlm pasu tu supaya pokok tu dapat berdiri kukuh.. Kerja yang ni mungkin perlukan bantuan bapa or sedara-mara lelaki la kot ek..

Biarkan sampai simen kering dan siap!




a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Kalo nak cantik, bole spray ikut warna yg sesuai.. ;) Mungkin juga boleh m'buli adik2 untuk tolong spraykan pokok tu.. hehe..
a
Banyak jugak spray yg diguna.. Mcm saya, 3 pokok ni dalam 10 botol jgak la habis.. Ye la pokok besarkan.. Tapi kalo yg nak buat wishing tree yg kecik nak letak atas meja untuk guestbook table tu, satu pn cukup kot.. Guna ranting je kan..
a

So, agak2 bole buat kan? Good Luck occay gurls! Sebarang pertanyaan lanjut bole emel or drop je komen k..

Ops! pada B2B sekitar daerah Rembau yang berminat untuk menyewa pokok ni, papan photobooth, or kerusi, boleh maklumkan pada saya k.. =)

Thursday, February 24, 2011

~ MiNGGu yg Bz SeBeLuM MaJLiS.. ~

Kepada B2B yang tgh stress coz x cukup masa tu.. Bawak2 ler b'sabar k.. Insyallah smua akan ok.. =)

Kepada yang membaca review mengenai majlis saya atau b'kesempatan hadir mungkin melihat betapa banyak nyer masa saya untuk DIY benda2 berkaitan majlis tu semua.. Tp sebenarnya, hanya saya je yg tahu b'tapa 'x cukup tangan nyer' saya.. huhu..

Malah masa cuti seminggu sebelum majlis tu, boleh dikatakan saya payah nak ada kat umah.. Sibuk ke sana ke mari menguruskan perkara yg tak siap lagi.. Maklumlah saya anak perempuan sorang.. Sulung plak tu.. Jadi xde abang, kakak or adik perempuan yg boleh diharap.. Hanya adik2 lelaki yg banyak m'bantu dari segi keje teknikal sahaja.. Ape2 pn, syukurlah mereka mahu membantu kn? ;)

Antara perkara yg sempat saya buat termasuklah:

Menampal batu swarovski pada veil.. Mujur la just nk kna tampal skit je.. So, x kisah sgt la.. ;p


Menyiapkan bantal2 hantaran.. Tampal hiasan pada setiap bucu bersama rambu-rambanyer skali..



Mengecat papan untuk photobooth, buat sorang2 occay.. Gigih gituew! ;p

Dan hasilnya pada hari majlis berlangsung.. hehe..


Mengerah tenaga adik2 untuk men'spray' pokok yang telah dikeringkan menjadi putih..
a
Sebenarnya memula rasa hati mmg le nak pokok tu putih.. Tp rasa x sanggup dan mustahil plak nak buat benda tu sendiri..
a
Tiba-tiba adikku meng'offer'kan diri.. Maka dengan itu akhirnya berjayalah impian ku direalisasikan.. yahoo!!
a


Kalo tak mmg x jadi ler gambar2 nikah & resepsiku seperti di atas.. huhu..


Sebenarnya banyak lagi kerja2 yang aku buat dlm minggu tu.. Tiap2 hari b'ulang ke KL dari Rembau.. Dah jadi dekat je rasanyer..
a
Blum masuk pegi amik survenir kat selayang, borong fresh flower kat chow kit hampir tengah2 malam buta, amik payung kat zila di ampang, amik kek kat putrajaya dan mcm2 lagi la... Smpai kna marah ngan family & orang2 tua yg lain..(motipkan pengantin kuar sampai tengah malam?)
a
Habih tu camane? Kalo aku x buat.. Sape nak buatkan itu semua utk aku? huhu...
a
So 4 all B2B out there yg tgh pening2 kepala, just buat yg terbaik dan semampu diri kita sendri.. Yg penting kita dah berusaha sehabis mungkin dan selebihnya berserah kepadaNya.. Semoga majlis kita tu b'jalan tanpa sebarang masalah yg besar..
a
a
p/s: actually utk my majlis ada beberapa kekurangan.. tp alhamdulillah, xde yg mengganggu mood saya sepanjang hari tu.. mybe coz saya redho je ngan ape yg jadi.. hihi.. nnt saya cite k.. ;p





Tuesday, February 22, 2011

~ D.I.Y BuNGa PaHaR ferrero rocher ~

Hellooo.. Yuhuuu.. Kembali bersiaran.. Kejap ada, kejap xde.. Huhu.. Nak wat camane uolls.. Redha je ler dengan diriku ini..

Seperti janji manisku dalam entry yang lalu, (ingat lagi x uolls?).. Saya bawakan kepada uolls secara exclusive cara2 nak wat pahar ferrero rocher saya ni.. cewah!

Ops! Mungkin ada yang confius dengan projek DIY Pahar untuk Si Dia? Bole baca entry ini occay...

Sebenarnya pahar ferrero rocher ni saya dapat ilham dari review sorang B2B or x-B2B, saya x ingat coz simpan gambar tu dah lama.. Dan hilang masa PC ni problem hari tu... (TQ ye yang b'kenaan) So, gambaran tu saya simpan dalam kepala je dan masa buat tu pn ingat2 lupa.. Huhu... Coz, gambar tu pn just tunjuk yg dah siap & xde cara2 nak m'buatnya.. So, saya pn buat ikut suka hati saya aje.. Asalkan jadi occay.. huhu...

Ok, first bagi tgk balik gambar bunga pahar tu... bagi refresh skit kata org.. ;p


Berikut adalah bahan2 nyer ye uolls...

1) kertas tisu ikut warna tema..
(beli kat POPULAR coz banyak dan murah... kat kedai2 bunga & gift shop pn byk, tp pada saya agak mahal coz diorang jual ikut keping/helai)

2) reben ikut warna tema jgak..
(beli kat SSF, tp ikut uolls ler nak beli kat mana pn yg ni.. rasa nyer harga kat mana2 pn lebih kurang je kot..)

3) dawai halus..
(ni lebihan dari projek2 yg lalu..)

4) lidi sate
( kalo bole cari yg besar skit.. kalo xde, yg kecik pn bole je ler uolls..)

5) clear plastic wrapper
(alaa.. yang selalu org balut makanan tu uolls.. tau kan?)

6) selotep
(ikut suka uolls.. dan mana yang ada je..)

7) pita pembalut batang lidi?
(tiba2 xtau ape nama benda nih.. huhu.. )

8) last skali coklat nyer uolls..
(ni pn x semesti nyer ferrero rocher ye.. bole jgak guna coklat kegemaran uolls yg lain..)
a
Ok, kita start ye?


langkah pertama... Balut coklat tu dengan plastic wrapper tadi dan gamkan hujungnya pada lidi sate.. hujung yg x tajam ye uolls.. yg tajam tu kang nak cucuk kat tempat pahar nyer..


a

langkah kedua, potong kertas tisu tadi empat segi, agak2 ler besarnyer uolls.. sedang2 aje.. then lipatkan kertas tu jadi segitiga.. x payah sama besar pn xpe.. dan balutkan pada coklat & lidi yang digam tadi macam gambar di atas..


langkah ketiga, ulang langkah dua sehingga nampak bentuk bunga nyer.. susun kertas tadi berselang di sekeliling coklat supaya nampak penuh..
a
untuk gambar seperti di atas, saya gunakan 1 kertas biru dan 3 kertas purple..


langkah empat, saya gunakan 3 helai reben (nak guna lebih pn boleh..) dan susun seperti dalam gambar di atas..


kemudian ikatkan tengah2nyer menggunakan dawai halus tadi supaya jadi seperti gambar di atas..


dan letakkan reben pada sisi kelopak bunga coklat tadi... (lilit lebihan dawai tengah2 reben tadi pada lidi..) saya gunakan reben ni agak panjang sedikit supaya bunga pahar tu x nmpak kosong sgt bila disusun pada stand nyer nnt..

a
dan akhir sekali, balut batang lidi tu dengan pita pembalut.. saya gunakan pembalut lidi b'warna putih coz lebih kena dengan tema majlis saya.. uolls bole juga gunakan warna yg lain ikut kesesuian tema uolls occay..
a
a
so, ini gambar masa 1st percubaan.. cuma siap 5 je coz jenuh b'eksperimen camana nak buat benda nih.. huhu..


ni gambar bila dah siap satu pahar.. sila abaikan bilik yang b'sepah waktu itu.. huhu...
a
ok uolls? agak2 bole b'jaya x buat benda ni? sure bole pnya kn... any enquiries, bole emel saya occay.. emel adalah seperti pada ruangan profile.. Insyaallah saya akan cuba membantu..
a
jumpa lagi di entry yg akan datang... daa..
a
a





Friday, February 11, 2011

~ MeReKa.. PHOTOG hebat! ~

Mereka boleh dikategorikan sebagai photographer yang sangat berbakat dan sedang meningkat naik..

Sebagai batch pertama SNAPERs (Students for Saiful Nang Academy of Photography), bakat mereka nyata boleh dibanggakan.
a


Sebenarnya saya mengenali mereka melalui seorang kawan. Tapi ternyata, mereka sgt friendly occay! Maklumlah, start dari
pre-wed session lagi saya dan en.husband agak 'kayu' sedikit untuk berposing.. Huhu.. Gelagat mereka banyak membantu untuk meredakan rasa gemuruh kami.. TQ uolls! =)

Jadi kepada B2B di luar sana yang masih mencari-cari photographer yang berbakat dan berpatutan, x salahkan kalo uolls cuba contact mereka ni kan?

Kalo nak tgk hasil kerja mereka yang lain2, sila ler click pada nama2 mereka itu ye..


Mereka adalah:

Azreen Omar
Baiey Yusof
Isyaq Shaari
Najib Talib
Brader Lat
Nurezzah Liyana

a

Ops, entry ini bukan tujuan untuk promosi occay.. Hanya sebagai penghargaan kepada mereka yang terlibat dalam menjayakan majlis saya.. (^_^)v
a
sempat lagi menulis ucapan untuk guest note saya..

mereka yang senggal.. huhu..

macam2 hal time nak minta diorg plak b'posing.. ;p


To Najib, Brader Lat, Shaq, Baiey, Ezzah & Azreen.. TQ for eveything.. Tak anggap langsung korang official Photog 4 da' day.. Rasa macam kawan yang dah lama kenal..
a

Hope jumpa korang lagi masa akan datang.. Mana ler tau nak amik family pic plak nnt kn.. ;p
a


GooD LuCK GuYs!







Wednesday, February 9, 2011

.: ReVieW : ReSePSi.. :.

Hi uolls.. Sila jgn baling kasut occay.. Tau ada lagi hutang x bayar.. huhu.. Minta ampunnn..



Ok, kali ni saya update secara pukal untuk majlis resepsi 1 Januari 2011 pula occay..



Yang lain-lain tu.. tungguuu.. mak bizi bangat nyah! ;p



Pelamin : D.I.Y


bagi perincian atau hiasan di pelamin adalah seperti berikut:



pokok2 putih yang diguna pada pelamin nikah sebelumnya.. dan reben2 mengikut tema warna.. juga langsir sebagai backdrop menutup dinding yg b'warna hijau terang itu.. huhu..


a

hiasan bunga2 plastik skit pada ranting pokok2 td supaya x nampak terlalu simple..

a



Bunga pahar : D.I.Y



nnt saya buat satu entry khas mengenai bunga pahar ni occay! ;) a



bunga terapung pada dasar vase yang digunakan...





a


bunga-bunga hidup mengikut tema.. dan juga pomander ball dengan warna yang sama.. masih ingat projek last minit ini? huhu...


a
Make up : by Madam Hana



Baju resepsi : by Dzul De' Classique (Kajang)


a

Veil : D.I.Y
a

cara membuatnya, sila refer link berikut
s

Centerpiece : D.I.Y
a

sempat lagi membuat benda ni pagi-pagi sebelum make up.. padahal malam sblum tu dah tido pukul 4 pagi coz menggubah hantaran.. ;p a

a
Bunga Manggar? : D.I.Y
a

cara membuatnya, sila refer link berikut


a
Lantern hiasan khemah: Beli di area jalan TAR

a

Hiasan kek : D.I.Y
a

harap maklum, saya just DIY hiasan sajork occay.. kek nyer x b'kesempatan nak buat.. so, tempah pada kawan sajork.. kalo berminat boleh contact Yus Great Idea ye.. ;)

a

Photobooth: D.I.Y
a

palang kayu putih itu, gigih di cat beberapa hari sebelum majlis.. wat sorang2 plak tu.. huhu..
a
Kerja2 printing sign dan gambar adalah oleh ZaFYaN DeSiGN.. =)
a

Guestbook sign : D.I.Y (ZaFYaN DeSiGN)




Paper bag : D.I.Y (ZaFYaN DeSiGN)


a


Road signage : D.I.Y (ZaFYaN DeSiGN)


a


Bunting & Banner : D.I.Y ( ZaFYaN DeSiGN)



a
Hantaran : D.I.Y

Sampai pukul 4 pagi b'sengkang mata menyiapkan 9 dulang hantaran ni uolls.. Time nak makeup tu, x ckap pn kat k.hana pasal ni.. Kalo die tau, mesti bising coz tido lambat.. huhu..

a
Tp rasanyer die tau kot.. Mana tak nyer, mata dok sembab je.. ;p



a
Payung : by Zila Ziman
a

Actually telah beberapa kali berulang-alik mencari payung putih ni di Kedai Bunga Reben.. Tp katanyer dah xde yg warna putih.. Warna lain je ada.. Mungkin kilang tu dah stop production utk warna putih kah? Motip kan...
a

So, oleh kerana Zila ada sewakan.. Bole je la sewa dari xde.. Actually Zila ni kawan masa sekolah rendah dulu.. lama gila x jumpa since habis darjah 6.. Kalo x kerana payung ni, mmg x jumpa lagi ler kitorg kot.. Just jumpa secara virtual je la.. Hihi..

a
Ok uolls, dah panjang bebelan kali ni.. Anything yg detail dan review majlis bertandang will be updated later occay! See you gurls!