Monday, April 26, 2010

~ RoZeT.. ~ Part Il

Hi gurls! Agak bersawang dah blog ni ek? (Agak ker? huhu...) Kerja as part of management team ini mmg sgt memenatkan... Masa nk dok kat opis pn makin terhad.. Asyik nk kena kuar meeting je... Nak wat keje pn payah... (padahal alasan nk meng'update' blog! huhu...)

Ok, now kite sambung balik citer Rozet hari tu nk? =)

Selain dari kristal berwarna yg telah digunakan dlm entry lepas, saya juga menggunakan kristal berwarna putih atau transparent...

Ikat gunakan dawai seperti biasa, tapi kali ni gunakan dawai yg halus ok... Sbb nk biarkan dawai tu macam tu je... oh ya! panjang dawai tu buat ler dalam dua saiz... 1 tu lebih panjang dari yg lain seperti dlm gambar di bawah...

Setelah itu bentukkan menjadi seperti dlm gambar di bawah (xtau r nk kata bentuk apa ni... mcm daun paku-pakis pn ada, logo BSN pn, bole jadi jgak! hehe...)

Kemudian, potongkn reben (depends on pilihan warna tema masing2 ek) lebih kurang panjang tapak tangan... Ni saya ukur pakai tapak tangan saya yg chomel ini ye kawan2... ops! sila jangan muntah hijau.. huhu... ;p

Then, ikatkan ditengah2 reben2 tersebut supaya menjadi seperti ini..

Setelah siap semua kerja2 remeh di atas.. Boleh ler you gurls cantumkan semua bunga yg telah dibuat sebelum ini menjadi seperti gambar di bawah...

Pin rozet ni, boleh ler diletakkan pada bahagian belakang rozet ni ok? Saya x dapat nk tunjukkan cara2nya coz hari tu terlupa nk beli sekali... huhu... Aiyo! (-_-)"



So, itu saja ler proses membuat bunga rozet yg x seberapa, yg saya dapat kongsikan dengan all B2B outhere... I believe, ramai lg yg lebih berbakat yg dapat membuat projek ni dgn lebih cantik dan menarik lagi..

Next... Will be Bunga Pahar Project! Insyaallah...

Good Luck with all of your preparation too, gurls! =)




Friday, April 16, 2010

~ RoZeT.. ~ Part I

Salam gurls... As I had promised in my previous post, I like to share some of my work yg for me so-so je.. And I believe some of you yg kat luar sana, will make it better than me..

Ok, xmo bebel panjang kali ni... My latest project after 'Daun Manggar' is Bunga Rozet.. Rozet ni iolls wat just utk family je... Kalo ada lebih, bole ler bg penanggah kot... Tp sbb penanggah akan ada t-shirt sndri (insyaallah) so xde ler penting sgt utk m'bezakan mereka dengan mengenakan Rozet ni..
Dulu-dulu, bunga Rozet ni selalu di sertakn dengan duit sekali... Now a day, dah jarang nmpak.. Tp mybe ada some of B2B out there yg still m'praktikkan lagi... For me, just bunga saja ye uolls... Ni perantin budget occay! ;p
So, lets we start now... Bahan2nya adalah:
1) Kristal (harus ada bagi cik BuNGaKRiSTaL.. huhu)

2) Dawai - ikut kekuatan tangan korang nk memintal ler.. tp kalo dawai yg keras skit better kot sbb kelopak tu x lari2 sgt.. ape2pn, depands k... (kalo lari jgak nnt, kejar! larikkk... huhu...)
a
3) Benang- nk ikat kelopak tu nnt... kalo nk guna dawai halus or ape2 pn xpe...


Mula2 ikat kristal tu seperti gambar di atas.. Saya menggunakan dua kristal yg b'beza warna dan saiz ye... Kristal yg kecik tu nak wat tengah2 die.. Bole juga gunakan yg mcm jarum2 tu (motip? xtau nk panggil ape sebenarnye... huhu..) Bole rujuk seperti bunga pada hantaran pertunangan saya ini dan ini...

Dan hasil untuk kerja saya kali ini..........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Seterusnya, ulangi kerja2 tersebut sehingga ler dapat bilangan bunga yg dikehendaki occay...



So kawan2... end of Part I...
~To be continued...~




Tuesday, April 13, 2010

~WHiCH oNe?~

" Yang mana satu... Idaman kalbu..." (sila nyanyi seperti dlm filem P.Ramlee itu, occayy...)

Hari ni boring sungguh.. Xde dokumen sampai... So, xde keje... huhu... (bahagianyer! ;p) Seperti biasa, bila xde keje ni.. Akan b'cinta2an dengan blog2 dan en.Gugle... (sila jangan jeles ye en.tunang!) hehe..

Actually masa tgh b'blog hopping td, t'jumpa ler benda nih... Korang rasa yang mana ok? Plzzz.. Tolong bg pendapat ek? Aku masih b'kira2 sama ada nk men'DIY' bunga pahar traditional seperti ini....
Pic credit to : Amy

Pic from: En.Gugle

Atau pn mencuba sesuatu yang seperti ini... Bunga pahar gantung... Nmpak menarik.. Lepas guna bole gantung di pintu bilik ke, kereta ke.. Mana2 r... x gitu? ;p

Pic kredit to: K.Nani


So.. korang rasa yg mana satu idaman kalbu? hehe...


Friday, April 9, 2010

~TeaSeR..~


I have done with my 'Daun Manggar'.... Currently bz with my next project...



~ To be continued... ~



Friday, April 2, 2010

~ MY LOOK? ~

Gurls... I found this at some of our friend's blog... Bole komen skit x? X brape paham r cara sebenarnya... Adakah seperti Nuffnag?

Mereka2 yang b'pengalaman, adakah ini salah satu lagi cara utk menambahkan simpan tabung ayam kita selain menggunakan nuffnag? Atau pn, bnda ni nmpak meragukan.. Sedangkn nuffnang ni pn aku x berapa nk paham lg.. Ni kn plak bnda baru ni... Buta IT btul aku ek... huhu...

Untuk join or keterangan lanjut sila klik pada logo MY LOOK di bawah ye kawan2... Tp apa salah nyer mencuba kn? Bukan nyer nk kna kuarkan duit pn (tu yg paling penting tu... dasar pengantin budget! huhu...) Kalo btul2, lagi bagus kn... Sama2 ler kita menambahkan simpanan utk our Big Day nnt... ;p






Thursday, April 1, 2010

~ DIY BuNGGa MaNGGaR... erk? ke DauN MaNGGaR? ~

Hi Gurls! Lama gak aku berehat ek? Actually x berehat pn.. Sibuk pindah umah baru... Itu pn masih x setle2 lg... Serabut!
Tapi dlm serabut2 tu pn, aku sempat gak curi masa wat benda lain.. Maklum ler dah dok sorang2 skrg ni, bole ler aku focus skit ngan kerja2 yg aku nk kna buat...
Starting this week aku dah mula jlnkn projek bunga manggar aku dulu... Aku pnya bunga manggar nih more or less sama je mcm yg k.shaja tunjukkan dlm blog die tu...

Barang2 utamanya masih sama...


Dawai no.20 dan no.24...

Cuma yang b'bezanya, aku gunakan daun... Maklum ler uolls... Walaupn aku rajin ler jgak nk men' DIY' nih... Tp sometimes, aku ngelat gak! Huhu... (guna daun coz malas nk pintal2 kelopak bunga.. motip kn? ;p)

Dan hasilnya.....



*




*




*




*




*




*




*




*




*




*




*




*


taraaaa....






Sekian sahaja projek tak seberapa aku kali ni... Nnt update lagik!


p/s: mau nyer jadi pokok trus bungga manggar aku nnt nih uolls! huhu..