Wednesday, October 24, 2012

~WW: Si KeNiT SaYa... ~




Wednesday, October 17, 2012

~ WW..~





Monday, October 15, 2012

~ BLooD SuGaR PRoFiLe (BSP).. ~

Sambungan dari hasil kantoi minum air gula tempoh hari.. Maka saya dengan paksa relanya tambah satu lagi rutin semasa check up iaitu buat BSP 2 kali seminggu.. So, tiap kali check up kat KK memang akan buat BSP test ni.. Oleh kerana kena amik darah 4 kali sehari, maka tiap-tiap kali hari check up tu saya amik cuti je terus.. Malas nak lari-lari dari opis.. Kang bos cari kang, payah pulak..

Pagi amik darah (puasa malam sebelumnya) pukul 8 pagi.. Then breakfast.. Puasa lagi 2 jam, amik darah lagi sekali pukul 10.30 pagi macam tu.. Puasa lagi, sambung amik darah pukul 2 petang plak dan akhir skali 8 malam.. Just make sure makanan yang terakhir kita makan tiap-tiap kali amik darah tu adalah diambil 2 jam sebelum tu k..

Alhamdulillah sepanjang  BSP 3 kali, semua pass! Ni bukan senang-senang nak semua kaler hitam/biru ye uolls.. Ada tips & trick nyer.. huhu.. Rasa agak cheating la jgak.. Tapi ok je.. As long as kita pandai nak control paras gula tu.. Paling ngeri yang iolls tak nak adalah kena suntik insulin sendiri.. Oh, tidakkk!!! Saya adalah seorang yang sangatttt penakut dengan jarum suntikan.. Sedangkan nurse cucuk berpuluh kali tu pn (amik darah HB) rasa ngeri.. Ini kan plak nak suruh suntik sendiri.. Memang pengsan dulu la.. Dah bangun dari pengsan tu pn , belum tentu nak suntik diri sendiri lagi.. huhu..

~ Result 3kali BSP.. ~

Dan oleh kerana saya adalah ibu hamil yang ada kencing manis.. So, doktor bagi tempoh untuk baby just cukup-cukup sampai due date je 31 Mei 2012.. Kalo tak nak kuar jugak, kena induce! Waaa... So, camane baby? Nak kuar sendiri ke or paksa rela? Nanti cerita dalam bab bersalin plak k..

~ Budak Tecit yang suka tido dalam keta.. Pantang masuk keta, mesti lelap.. ;p ~

Tamat Dugaan Mengandung Kedua...

Friday, October 12, 2012

~ JaNGaN KoNFiDeNT SaNGaT.. KaN DaH KaNToi! huhu.. ~

Dugaan Mengandung Kedua

Sepanjang kehamilan berat badan saya tidak meningkat mendadak.. Untuk berat permulaan (masa buka buku merah) adalah 53kg.. Lepas tu pun dok turun naik.. Kejap 52kg, kejap 51kg, lepas tu kang naik balik 52kg.. Maintain pun pernah.. Due of masalah saya sebelum ni, berat badan yang tidak bertambah membimbangkan sekiranya berat baby dalam kandungan juga tidak bertambah or baby tidak membesar.. Tapi syukur, Allah maha kaya.. Baby saya takde masalah.. Pertumbuhan pembesarannya mengikut usia  yang sepatutnya..

Hingga saat melahirkan, berat badan saya adalan +/- 59kg.. Jadi total pertambahan berat sepanjang kehamilah adalah lebih kurang 6kg.. huhu.. Bagi ibu hamil yang menjalani pemeriksaan di KK kerajaan, semua adalah diwajibkan menjalani prosedur ujian MGTT (Modified Glucose Tolerance Test) - ujian gula untuk detect kencing manis.. Oleh kerana family tiada sejarah kencing manis dan berat badan saya pun x naik mendadak, maka saya hanya menjalani ujian MGTT pada minggu ke 28..

Pagi minum air gula tu, fuh! Minum dengan penuh confident uolls.. Air gula kat KK ni macam yg semua tau mmg gula pure punya.. Xde perisa-perisa punya, mcm kat klinik swasta.. Berjaya habiskan uolls! Kalo tak sia-sia je kena minum lagi skali.. Dah le penat-penat puasa dari malam tu.. Xmo laa.. huhu..

Result after a few weeks....

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

yeay! positive Gestasi Diabetes Mellitus (GDM).. Korang baca ler sendiri ape benda GDM ni.. Kat Cik Google banyak kot.. Maleh nak citer.. huhu.. Tahniah pada iolls kerana berjaya menambah satu lagi penyakit masa pregnant.. So tadah la telinga dengar nurse kat KK tu membebel.. Dah la HB rendah, kencing manis plak.. Masa dia sound tu mmg rasa sakit hati sgt uolls.. Rasa nak maki je nurse tu.. 'Ingat aku mintak ke semua penyakit ni? Aku lagi taknak la.. Nak baby ni selamat je.. ' Tapi.. Yelahhh.. Setakat dalam hati je laaa.. Kang mau KK tu blacklist saya kang.. Haru! huhu..


bersambung..


~ Budak botak, lepas majlis akikah & cukur jambul ~
























Wednesday, October 10, 2012

~ WW: PaKSa ReLa.. ~




Monday, October 8, 2012

~ aBaNG, SaYaNG PReGNaNT! ~

Again? No.. No.. Kesian kat Iman.. Belum puas bermanja-manja lagi ngan umi dan walid nyer.. Umi sendiri pun belum puas nak bermanja ngan Iman lagi.. Insyaallah akan datang ler ek.. ;p

Tengah godek2 hanpon tadi, jumpa ler gambo2 lama dulu..

Camane korang bagitau husband yang korang pregnant ek? Ke awal-awal lagi dah kantoi? huhu..

Seingat iolls, masa tu husband selalu kerja luar.. Takde kat umah.. So, jumpa dia pun dalam sebulan tu boleh di kira berapa kali je.. Memang masa tu rasa sangat stress dengan life yang macam tu.. Lama memendam rasa.. (Tp mungkin jugak sebab hormon dah start x menentu kot masa tu.. yelah.. pregnant kan!)

Mula rasa simptom-simptom lain macam skit.. Paling obvious yang tak boleh saya lupa adalah.. angin gastrik yang sangat dasyat.. Actually saya bukanlah pesakit gastrik pun.. Cuma ada satu malam tu, husband bawak makan kat luar.. Tapi on da way tu, tiba-tiba tukar plan utk pergi ke tempat yang jauh skit.. So, tahan je la.. Padahal perut dah lapar sangat-sangat dah ni..

Keesokkan harinyer.. haaa.. Baru lah menghidap! huhu.. Agak lama jgak la sakit perut (angin) tu.. Jumpa doktor, doktor just kata angin biasa je.. So, dapat la ubat untuk buang angin tu.. Tapi uolls, memang tak berkesan pun.. Takde nyer kuar pn angin tu.. adoii..

Saya pn ingat xpe la.. Nanti-nanti hilang ler kot angin tu.. Dalam masa yang sama dok tunggu cik 'P' datang.. My cik 'P' memang always consistent since zaman anak dara lagi.. Cuma bila dah kawin, agak lari-lari skit.. Tapi still datang tiap-tiap bulan la.. Lagi pn since guna Aplikasi 'Pink Pad' (android), ianya banyak membantu dalam mengira my cycle.. Bila waktu subur kita, bila sepatutnya cik 'P' datang, dan sebagainya.. Bagus tau aplikasi ni.. Uolls yang belum pernah cuba, trylah!




So, bila dah lebih 2 minggu since sepatutnya my cik 'P' datang.. so, bergegas le ke farmasi membeli UPT kit.. Try sendri kat rumah.. Tips untuk mendapat bacaan yang tepat, uolls try guna masa 1st urine di awal2 pagi after uolls bagun tido tu k.. Sebab masa tu kandungan hormon yang paling tinggi dalam urine.. Dup, dap, dup, dap tunggu result.. Dan hasilnyer 2 line timbul.. Tak percaya! Rasa macam mimpi.. Coz sebelum ni dok beberapa kali negatif je.. huhu..

Senyum sorang-sorang.. Call en.husband.. Tanya bila nak balik.. Tak tau lagi, katanyer.. Kecewa!

So untuk reconfirm, pegi le sendiri ke Pusat Kesihatan di tempat kerja.. Sah, pregnant! Hati berbunga-bunga.. After 8 months akhirnya doa kami termakbul.. So, camane bagi tau husband?

Masukkakn UPT  kit dalam kotak kecik.. Masukkan sekali plastik/sampul nyer.. Kang bagi stick tu je, blur plak dia kan.. Line 2 tu ape, 1 tu ape.. terus x jadi suprise lak kang.. huhu..

~ Happy Daddy-to-be Day! ~
 

~You are going to be an AMAZING DAD! ~ love, wife =) ~

So, xde pembalut? Designkan je kejap polkadot tu, print je atas kertas A4.. Siap! Reben tu plak, tu je stok yang ada.. Tulis Happy Birthday lak tu.. Tak kisah la.. Asal ada.. Lagi pn, Takde ler dia suspek sangatkan.. Ingat hadiah birthday ke apa.. (padahal birthday dah berbulan lepas! huhu.. ) Wat kad mini (kecik cinonet je..) untuk bagi sekali ngan hadiah tu..

Bila husband balik, lepas makan-makan.. rehat semua... Saya pun bagi ler kotak tu kat dia.. Mula-mula memang dia pelik.. Ye lah hadiah ape kan? Tapi bila buka, tengok result UPT tu.. Dia senyum.. Saya bagi kad kecik tu.. Alhamdulillah husband happy sangat, terus peluk saya.. Tak percaya katanya! =)

Malam tu, kami spend masa sembang pasal baby.. Husband tanya macam mana tau, dah gi cek ke belum, bla.. bla.. Since dari tu husband dah slow buat kerja luar dan akhirnya sentiasa ada masa di rumah untuk  jaga saya sepanjang pregnant.. Alhamdulillah..

Uolls, macam mana?  =)








Thursday, October 4, 2012

~ THaLaSSeMia BeTa TRaiT.. Positive! ~

Hi uolls.. Ni entry sambungan kes kekurangan sel darah saya yang lalu..

 penyakit kurang darah merah anemia 04 Anemia Semasa Mengandung | Cara Merawat Anemia Ketika Hamil

Paras HB makin menurun walaupun gigih menelan segala ubatan yang dibekalkan oleh KK Makanan yang kononnyer boleh meningkatkan HB pn, saya ambil.. Bayam, kerang, hati dll.. Kalo HB naik pn, still pada tahap yang x memuaskan.. Masih below 11.0.. Saya pernah jugak dirujuk ke pakar pemakanan.. So, redho je la dengar ceramah.. ;p Pemakanan pil zat besi kena betul ye uolls.. Pil ni tak boleh diambil bersama pil kalsium, minum susu, minuman berkafein dll.. Uolls boleh try cari info pasal ni k..

Pengambilan pil zat besi pada dos yang biasa, ditingkatkan sehingga 4 biji sehari.. Tapi badan saya tak mampu terima pil tu.. Bila masuk je, mesti termuntah semula selepas beberapa ketika.. Memang azab! HB masih menurun.. Saya dinasihatkan untuk mengambil Iberet Folic pula.. Kandungan zat besi nyer adalah lebih tinggi bagi setiap dos.. Mula-mula saya agak risau jugak.. Bimbang mengalami kesan yang sama.. Mujurlah badan saya dapat terima Iberet Folic tu.. Makan 1 biji 1 hari seperti yang disarankan.. KK tak bekalkan Iberet ni.. So kena beli sendiri di farmasi.. Takpelah, demi si kecil saya.. Semuanya bukan masalah besar..


Saya diminta untuk membuat ujian darah bagi mengesan Talasemia.. Darah ni bukan diuji oleh KK sendiri ye uolls.. Untuk ujian Talasemia kat Malaysia ni hanya dibuat di Hospital Klang.. Swasta saya tak pasti ada ke tak.. So resultnyer kena tunggu dalam sebulan dua.. Ye la.. Darah satu Malaysia ni kot hantar kat sana.. Mau tak berzaman nak tunggu..

Memang hati tu berdebar, berkacau bilau, semua adalah.. Rasa frust dan down, takyah nak kata.. Cuma tiap-tiap kali gi check up kat KK hanya mampu berdoa semoga baby saya selamat.. Semoga baby saya kuat bertahan.. Alahamdulillah, rezeki Allah itu masih milik saya.. =)


Setelah keputusan ujian darah di terima.. Rasanyer  dari tajuk entry pn korg dah tau kan? Ye, saya merupakan pembawa Talasemia minor.. Perasaan masa tu rasa kelam, hitam.. Tak tahu pada siapa saya nak menangis.. Sejak dari tu saya gigih mencari maklumat mengenai penyakit ni.. Semua maklumat berkaitan, uolls boleh try google kot.. Banyak info mengenai Talasemia ni.. Talasemia merupakan sejenis penyakit darah dari keturunan.. (Pembawa dan Pesakit Talasemia adalah berbeza)

Saya juga dirujuk untuk pemantauan doktor di Hospital.. Maknanyer selain check up di KK 2 kali sebulan, saya juga kena buat check up di Hospital juga 2 kali sebulan.. Jadi setiap minggu, saya ada appointment doktor.. Mujur tak menimbulkan masalah pada majikan..

~ Keputusan ujian darah.. ~

Setelah mengambil Iberet Folic, pada mulanya HB saya meningkat kepada >9.0.. Namun setelah kandungan makin membesar, HB kembali merudum.. Doktor di Hospital meningkatkan dos Iberet Folic kepada 2 biji (saya ambil pagi & malam.. takut nak ambil sekali gus) Yang mana membuatkan doktor-doktor lain di KK 'terpegun' kerana pada mereka tak pernah lagi ada patient ambil Iberet ni dalam double dos.. Semua makan 1 je.. Kerana 1 biji tu je pun, dah tinggi zat besi nyer..

Saya hanya patuh saranan doktor.. Yang penting si kecil saya mendapat bekalan darah yang secukupnya untuk terus membesar.. Pengambilan double dos Iberet Folic tu saya teruskan hingga saat-saat akhir sebelum melahirkan.. HB saya kekal di tahap yang rendah.. Apapun saya bersyukur kerana HB tidak turun ke paras yang kronik sehingga memerlukan proses pemindahan darah..

~walaupun beg darah tu comel macam ni pun, iolls tak sanggup oo.. ~

Tamat Dugaan Mengandung Pertama





Wednesday, October 3, 2012

Tuesday, October 2, 2012

~ MaK YoNG PuTRaJaYa.. ~

~ update lelaju..~

Salam uolls.. Sorry lama menghilang.. 2 entry yang sebelum ni adalah schedule entry.. Hanya sempat baca dan approved komen je.. Tak dan nk reply satu-satu lagi.. Bizi bebenor... Ampunnn... huhu...

Ok, pada yang bertanya mengenai Mak Yong.. Makcik tukang urut tu.. Ni nombor contact dia k..

~ Biz Kad ni Mak Yong tempah kat ZaFYaN DeSiGN ye uolls.. (^_*)v ~


Ape? Gambo x clear? sowi ler uolls.. Gambo pakai henpon cap ayam gitu ler gamaknyer.. huhu.. Ni iolls bagi lagi sekali nombor nyer k..

Mak Yong Putrajaya
012-481  9795


Selamat mencuba uolls! (^_^)/

p/s: untuk ciktari, uolls contact2 ler iolls untuk detail pasal VCO tu.. nnt kita story2 skit.. lama x dengar citer uolls dan cik kebom





Monday, October 1, 2012

~ KePeNTiNGaN SeL DaRaH MeRaH (HB) uNTuK iBu HaMiL.. ~

Dugaan Mengandung Pertama

Sepanjang kehamilan saya sangat bersyukur kerana tidak mengalami alahan yang teruk seperti sesetengah ibu yang lain.. Tiada morning sickness.. Gigih memasak seperti biasa.. Tidak mengidam benda yang bukan-bukan.. Kalo tak, kesian jugak kat hubby.. ;p



Cuma seperti biasa di akhir-akhir kehamilan bulan ke-9, bila perut dah agak membesar skit.. (skit ye uolls, sampai 6-7 bulan pn orang ada jgak yg query betul ke saya pregnant coz x nmpak perut naik pn katanyer.. huhu..) baru rasa agak letih dan mengah.. Saat-saat akhir pn mampu lagi meredah segala expo barang baby kat midvalley.. Kaki pun cuma start membengkak pada minggu-minggu terakhir sebelum saya bersalin..

Di sebalik semua kesenangan itu, saya menghadapi masalah yang bukan semua ibu hamil hadapi.. Dari hari ke hari bacaan HB saya makin menurun..Bermula dengan bacaan pertama masa check up di KK Puchong 12.7.. Terus terang saya katakn, pada mulanya saya memang tak percaya dengan bacaan tersebut.. Coz pada saya agak tinggi.. Sedangkan pada zaman universiti dulu, saya pernah di'reject' (sadis!) untuk menderma darah.. Katanyer darah untuk diri sendiri pun x cukup dik oiii.. huhu..

Check up yang seterusnya bacaan HB saya mula menurun kepada 9.4, .... 8.4, ... 9.6, .... 8.1, .... 7.7, .... 7.9, .... 7.6, .... 7.8,   Begitulah bacaannya lebih kurang sehingga saya perlu sentiasa dirujuk kepada doktor.. Kalo check up biasa just jumpa nurse je ye uolls.. X perlu selalu jumpa doktor.. Doktor perlu scan kandungan saya setiap bulan untuk memastikan baby membesar dengan sepatutnya..

Untuk pengetahuan uolls Ibu Mengandung yang menghidap Anemia (kekurangan sel darah merah) terdedah kepada risiko untuk keguguran atau tumpah darah semasa melahirkan.. Jadi penting kepada doktor untuk monitor semua ni..

Dari appointment sebulan sekali, kini bertukar menjadi 2 minggu sekali.. Semuanya kerana nak pantau paras HB saya.. Gigih la berulang ke KK tu tiap kali nk check up.. Dari seorang yang takut/seriau tengok jarum suntikan, kini dah lali tengok darah di ambil bertiub-tiub.. Semua demimu wahai anak..

~ Gambo x related dgn entry.. Suka sgt ler dia tido gaya ni.. Sampai ler dah 4 bulan ni pn.. ~

bersambung...